Warto jeść bób szczególnie teraz, gdy jest świeży i ma najwięcej cennych składników
fit.pl
2009-07-08 00:00
Udostępnij
Bób
Sezon na bób w pełni. Ledwo skończyły się truskawki, a już natura obdarowuje nas kolejnymi smakołykami. Mimo, że przez cały rok jest do kupienia mrożony lub w puszcze, ten świeży, podobnie jak fasolka szparagowa, szybko znika z targowych straganów.


Bób jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Najszybciej jest go ugotować w osolonej wodzie z odrobiną czosnku lub koperkiem, odcedzić i można podawać. Walory smakowe dania z bobu podnosi rozpuszczone masło lub zasmażka z bułki tartej, ale to dodatkowe kalorie.


Plusy

  • dostarcza sporo energii

  • niewielka ilość daje poczucie sytości

  • źródło roślinnego białka

  • zawiera cenny błonnik

  • jedzony z łupinami oczyszcza jelita

  • wspomaga odkwaszanie organizmu, przez co przyspiesza odtruwanie

  • bogaty w wapń, fosfor, żelazo, magnez i witaminy: B1, B2, PP, C

Minusy

  • ciężkostrawny (szczególnie dla małych dzieci, osób starszych, chorych)

  • kaloryczny

  • wydyma brzuch, powoduje wzdęcia i gazy
     
    www.fit.pl