fit.pl
2012-09-25 00:00
Udostępnij
Brokuły po cygańsku
Brokuły po cygańsku
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 średni brokuł, 200 g pomidorów, 200 g pieczarek, 2 średnie cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, listek laurowy, szałwia, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie lub oleju. Dodać pokrojone pieczarki, chwilę poddusić. Następnie dodać umyte, sparzone wrzącą wodą, obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dusić przez 15 minut, na koniec przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
Brokuły umyć i ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, szałwii i soku z cytryny. Ugotowane wyłożyć na półmisku i przykryć uduszonymi pieczarkami. Przed podaniem danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodane przez: Poradnia FIT.PL
Żródło: www.talerzzdrowia.pl