Curry z czosnkiem w oleju z ziołami

Pachnące, pikantne i pełne orientalnych nut – curry z czosnkiem w oleju z ziołami to podróż do smaków Azji bez wychodzenia z domu. Złocista pasta curry, mleczko kokosowe, soczyste krewetki i intensywny aromat czosnku OLE! tworzą danie, które rozgrzeje zmysły i zachwyci każdego miłośnika egzotycznej kuchni. To propozycja dla tych, którzy kochają bogactwo przypraw, świeżych ziół i odrobinę ognistego charakteru.
Aleksandra Załęska
Wczoraj 09:38
Udostępnij
Curry z czosnkiem w oleju z ziołami

Curry z czosnkiem w oleju z ziołami

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej żółtej pasty curry
  • 2 cm kawałek imbiru.
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • mała cebula
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 2 łyżecki sosu sojowego oraz rybnego
  • 10 krewetek
  • 300ml bulionu warzywnego
  • świeża kolenda lub pietruszka
  • 1/3 słoiczka czosnku w oleju z ziołami OLE!!
  • olej

Oddzielnie gotujemy ryż. Odstawiamy. W garnku smażymy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone chilli oraz marchewkę ok. 5 minut.
Dodajemy pokrojoną paprykę, oraz cukinie . Dodajemy bulion, pastę curry, przyprawę, sosy i gotujemy ok. 20minut.
Dodajemy mleczko kokosowe, krewetki wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy Czosnek z ziołami  OLE!
Gotujemy ok.3-4 min. Podajemy z ryżem.