Naukowcy z Izraela są zdania, że codzienne jedzenie grejpfrutów, pomarańczy czy mandarynek może zmniejszać ryzyko chorób serca i układu krążenia oraz cukrzycy typu 2
fit.pl
2010-11-25 00:00
Udostępnij
Cytrusowa kuracja
Swoje dobroczynne działanie cytrusy zawdzięczają naringeninie, która ma właściwości przeciwutleniające. Naringenina wzmacnia serce, obniża poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi. Nie dopuszcza również do wysokiego poziomu glukozy, tym samym zwiększając wrażliwość komórek na insulinę. To może wpływać na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2.

Owoce cytrusowe są bogactwem witaminy C. średni grejpfrut czy pomarańcza zawierają 70 mg. witaminy C, a więc dawkę, której potrzebujemy każdego dnia.

Dieta, w której króluje witamina C pozwala zmniejszać zachorowalność na cukrzycę nawet o 22 procent. Oprócz tego cytrusy mają niewiele kalorii i mało cukrów, wspomagają więc odchudzanie.

Dlatego warto (nie tylko zimą!) zjeść przynajmniej jeden owoc dziennie, to samo zdrowie!

www.fit.pl