fit.pl mobile logo

Czym smarować pieczywo?

Margaryna jest alternatywą dla masła. Jednak spory między zwolennikami masła i margaryny trwają od lat. Kto tu ma rację? Co jest zdrowsze?
maslo2Margaryna w swoim składzie zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z woda lub mlekiem, polepszacze smaku, lecytynę i substancje barwiące. Margaryna w zależności od technologii produkcji zawiera mniej lub więcej kwasów tłuszczowych trans, które podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe, szkodą zdrowiu. Kwasy tłuszczowe trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu we krwi, obniżając poziom „dobrego” cholesterolu.

Margaryny są wzbogacone o witaminy A, D, a niekiedy również E. Czasem zawierają kwasy omega 3, kwas foliowy czy witaminy z grupy B.

Masło jest jadalnym tłuszczem zwierzęcym otrzymywanym z mleka, z kolei margaryna produkowana jest na bazie olejów roślinnych. O ile masło tak naprawdę można wytworzyć w warunkach domowych, o tyle w przypadku margaryny jest to niemożliwe, gdyż aby związać wspomniane oleje roślinne konieczne jest ich przemysłowe przetworzenie. Ten właśnie fakt przez wiele lat poczytywany było margarynom za minus, niemalże dyskwalifikował je w starciu z masłem.

Kaloryczność masła i margaryny zależy od zawartości tłuszczu. Masło śmietankowe zawiera 74% tłuszczu, masło ekstra 84%, podczas gdy zawartość tłuszczu w margarynach waha się między 45% a 80%.

Właściwości zdrowotne masła i margaryny zależą od składu tłuszczu. 50% kwasów tłuszczowych zawartych w maśle stanowią kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego - 34-35% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6% - wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

W przypadku margaryny skład procentowy tłuszczy wygląda następująco - kwasy tłuszczowe nasycone - 22,3%, jednonienasycone - 55,8%, a wielonienasycone - 21,8%.

[-------]

O walorach zdrowotnych i odżywczych masła decyduje jego świeżość i sposób użycia. Masło trzymane poza lodówką jełczeje i staje się szkodliwe. Nie wolno również smażyć na maśle. Pod wpływem wysokiej temperatury powstają rakotwórcze związki.

Wybierając margarynę sprawdzajmy na opakowaniu czy producent wspomina o tłuszczach trans. Jeżeli ich deklarowana ilość wynosi poniżej 01, g wówczas taką margaryną można jeść. Natomiast jeśli producent nie wspomina o tłuszczach trans, wówczas produkt może zawierać podwyższona ich ilość.

Mówiąc o margarynie czy maśle nie sposób nie wspomnieć o miksach, czyli połączeniach masła i margaryny. W tego typu produktach część tłuszczu mlekowego została zastąpiona utwardzonymi tłuszczami i olejami roślinnymi. Mają mniej niż masło tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a jednocześnie większy poziom jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych.

Ale czy na prawdę smarowanie pieczywa jest konieczne? Nie musimy smarować pieczywa, by nam smakowało. Składniki odżywcze, które wchodzą w skład „smarowaczy” możemy znaleźć we wszystkich produktach, wchodzących w skład naszej codziennej racji żywieniowej.

www.fit.pl



PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl