Podroby, rośliny strączkowe oraz orzechy laskowe,  a także zielona herbata i czerwone wino otwierają bardzo długą listę pokarmów zakazanych osobom uczulonym na nikiel. Ich menu jest ograniczone, ale nie jest pozbawione witamin i niezbędnych minerałów
fit.pl
2010-08-07 00:00
Udostępnij
Dieta bez niklu
 

nikieldieta tekstOsoby, które mają alergię na nikiel powinny unikać potraw bogatych w  uczulający ich pierwiastek i  dbać o to by dieta zawierała pełny zestaw witamin i soli mineralnych takich jak wapnia, magnezu, jodu czy żelaza. Uczuleni na nikiel mają mało urozmaicone menu. Nikiel bowiem znajduje się zarówno w produktach naturalnych jak i żywności przetworzonej, ponieważ jest on w nich obecny na skutek zanieczyszczeń powietrza. Jedną z podstawowych zasad  odżywiania uczulonych na nikiel jest spożywanie  owoców i warzyw z upraw ekologicznych, których ziemia pozbawiona jest niklu.



Czego powinno się unikać:
  •  podroby, owoce morza, łosoś, śledzie, konserwy (szczególnie rybne)
  • konserwy w metalowych opakowaniach,
  • ser edamski, sery topione, sery twarde i półtwarde,
  • mleko sojowe, produkty sojowe, ziarno soi,
  • preparaty zawierające dużą ilość błonnika,
  • produkty zbożowe, proszki do pieczenia, mąka grubo mielona,
  • czekolada, kakao,
  • marcepan, migdały, orzechy laskowe, ziemne, daktyle, siemię lniane, ziarno słonecznika,
  • kukurydza, szpinak, czosnek, cebula, zielona kapusta, sałata głowiasta, szparagi, pomidory, rabarbar, marchew, papryka, warzywa konserwowe,
  • groch, fasola, soczewica,
  • koncentrat pomidorowy, ocet, chrzan,
  • grzyby,
  • gruszki, wiśnie, banany, brzoskwinie, ananasy, figi, maliny, suszone śliwki,
  • margaryny polskie, tłuszcze i ciasta produkowane .
  • piwo, wino (zwłaszcza czerwone), 
  • mocna herbata (szczególnie czarne herbaty i zielone)



 

Na uczulenie na nikiel podatne są osoby ze skłonnością atopową.

www.fit.pl