W czasie sesji egzaminacyjnej warto pomyśleć o właściwej diecie, która wzmocni pamięć i ułatwi koncentrację
fit.pl
2008-01-30 00:00
Udostępnij
Dieta na sesję
Przełom stycznia i lutego to dla większości studentów trudny okres. Przygotowania do zimowej sesji to godziny spędzone w bibliotece, nocne wkuwanie do egzaminów, intensywne czytanie książek, rozwiązywanie zadań itp. Organizm jest wtedy bardzo przemęczony, a dodatkowo obciąża go stres, związany ze zmorą sesji poprawkowej. W tym czasie warto pomyśleć o właściwej diecie, która wzmocni pamięć i ułatwi koncentrację.

W sprawniejszym przyswajaniu wiedzy pomoże dieta bogata w witaminę C, potas i lecytynę, które usprawniają pracę komórek mózgowych.

Witamina C jest twoim sprzymierzeńcem w czasie intensywnego wysiłku pamięciowego. Najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy. W trakcie wkuwania kolejnych regułek pij sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Nie krzyw się i zjedz grejpfruta lub cytrynę. Witaminę C znajdziesz także w przetworach i sokach z marchewki i czarnej porzeczki. Ta „kwaśna” witamina ustrzeże przed ewentualnym przeziębieniem, o które nietrudno, kiedy organizm jest osłabiony.

Spory zastrzyk potasu znajdziesz w bananach, pomidorach i warzywach strączkowych. Niedocenianym przez studentów składnikiem bananów, jest tryptofan, który podnosi odporność na stres. Z kolei soja, bogata w lecytynę, nie tylko poprawia pamięć, ale też przyspiesza wymianę informacji w mózgu.

Do swojego menu wprowadź ryby, najlepiej morskie. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 wpływają korzystnie na pamięć.

Na zmęczenie, które towarzyszy intensywnej „pamięciówce”, najlepszym lekarstwem jest ruch. Dieta powinna iść w parze z ćwiczeniami. Zrób sobie przerwę w nauce i wyjdź pobiegać lub skorzystaj z możliwości, jakie dają kluby fitness. A w domu możesz robić gimnastykę: skłony, przysiady,pompki. Ruch pobudzi do pracy układ krążenia, a wszystko to dotleni szare komórki.

Taki duet – odpowiednia dieta i ćwiczenia – sprawdził się w przypadku myszy. Jak wynika z badań naukowców z USA, przeprowadzonych natych gryozniach, epikatechina – roślinny składnik obecny w jagodach, jabłkach, herbacie, winogronach i kakao – wzmacniał ich zdolność pamięciową. Dieta bogata w epikatechinę może w połączeniu z regularnym wysiłkiem fizycznym sprzyjać takim zmianom w mózgu, które poprawiają pamięć.

www.fit.pl