Dieta rozdzielna – czyli jak prawidłowo łączyć produkty żywieniowe

Codzienne przygotowanie posiłków, by były smaczne i zdrowe, to nie lada wyzwanie. Jak łączyć i dobierać produkty, by zapewniały nam codzienną dawkę niezbędnych składników?  
fit.pl
2010-09-16 00:00
Udostępnij
Dieta rozdzielna – czyli jak prawidłowo łączyć produkty żywieniowe
ft food cooking1Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że łączenie produktów w codziennej diecie jest tak samo ważne, jak zdrowie komponowanie menu. Czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się dlaczego ludzie południa do ciężkostrawnych posiłków dołączają wino i wodę? Dlaczego przed posiłkiem piją szklankę wody? To nie wybryk kultury, ale prawidłowy sposób przygotowania układu trawiennego do pracy.

Prawidłowego sposobu żywienia można się nauczyć, choć tak naprawdę każde małe dziecko potrafi jeść się według potrzeb i wymagań organizmu.


Czy nigdy nie zastanawiałeś się dlaczego maluch zdejmuje z kanapek ser i zajada go z pomidorami a dopiero później konsumuje chleb? Jego układ trawienny i naturalny instynkt podpowiada, co jest zdrowsze dla jego żołądka i jak jeść, by wszystkie produkty były dobrze strawione. Warto taką wiedzę posiadać i z niej korzystać.


Dieta rozdzielna - razem czy osobno?


Rośliny i zwierzęta dostarczają nam każdego dnia różnorodność pożywienia. Sami potrafimy wytwarzać i dobierać pokarm do potrzeb i upodobań, problem powstaje wtedy, gdy nieumiejętne łączenie i odstęp pomiędzy posiłkami może doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości.


W teorii każde urozmaicenie jest dobre, jednakże nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów może być przyczyną trwałych problemów, jak niestrawności, zgagi, wrzody, a także, nadciśnienie, miażdżyca i wiele innych chorób.

[-------]


Healthy-Food-Slide-Rule1Bardzo często w restauracji zamawiamy dwa dania i jeszcze deser. Dostarczmy organizmowi dużą różnorodność pokarmów, ale częstotliwość ich spożycia i różne kombinacje nie służą organizmowi.

Dla przykładu na pierwsze danie jemy zupę, potem mięso z ziemniakami i surówką, które popijamy kompotem lub co gorsza gazowanym napojem albo słodkim sokiem, na koniec serwujemy sobie deser.


W żołądku tworzy się wybuchowa mieszanka nie do strawienia. Żołądek oraz układ trawienny i jego poszczególne elementy trawią pokarm, używając do tego odpowiednich enzymów.

Każdy pokarm wymaga innego enzymu, jeśli dochodzi do zbyt dużej mieszaniny, organizm ma problem z wychwyceniem, co jest bardziej wartościowe, a co nie, w wyniku czego nie zostaje zaopatrzony w niezbędne substancje. W zamian rozpoczyna się jednocześnie proces fermentacji oraz proces gnilny, co doprowadza do zalegania trucizn i toksyn, te zaś powodują wiele dolegliwości i chorób cywilizacyjnych.


Po takim posiłku rozpoczyna się rozkład owoców, w wyni­ku którego powstaje alkohol i kwas octowy, a są to trucizny. Ziemniaki mieszają się z mięsem, tworzą silnie trującą substancję - solanine. Wszystko to znajduje się w żołądku, gdzie mieszają się zarówno ciepłe jak i zimne potrawy. Nie można się zatem dziwić, że po takim obiedzie towarzyszą nam niestrawności, gazy, bóle brzucha , biegunka lub zaparcia.

[-------]


weight loss healthy food1W diecie rozdzielnej wyróżniamy trzy grupy produktów:


I.Grupa białkowa – oznacza białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.


II.Grupa neutralna - są to warzywa (z wyłączeniem ziemniaków i kukurydzy), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.


III. Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...


Jak łączyć produkty z poszczególnych grup?


Podstawowa zasada diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej!. Produkty zaś z obu tych grup można łączyć z grupą neutralną.

W posiłkach można zatem łączyć produkty z gr I i II oraz II i III. Czyli np. ryż z mięsem - stanowczo nie, ale ryż z duszonymi warzywami, albo warzywa z mięsem, jak najbardziej. Tradycyjne płatki z mlekiem to także nietrafione połączenie!


Podczas posiłków warto sugerować się także kilkoma zasadami:
  • przed posiłkiem warto wypić szklankę soku ze świeżych warzyw i owoców albo wody mineralnej ewentualnie niesłodzonej herbaty
  • każde z dań głównych powinno zawierać produkt z naturalnym spalaczem tłuszczu np.. witaminę C, magnez, żelazo, wapń, jod, chrom, karnitynę.

www.fit.pl