Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten prosty deser przygotujesz w kilkanaście minut, a jego smak przyniesie wspomnienie domowej kuchni z dzieciństwa.
Aleksandra Załęska
Dzisiaj 12:53
Udostępnij
Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Składniki:
• 200 g świeżej żurawiny
• 80 g malin
• 20 g borówek (opcjonalnie)
• 400 ml wody Mama i ja
• 40-50 g cukru lub miód do smaku
• 1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej + 30 ml wody

Wykonanie:
1. W rondelku umieść żurawinę, zalej wodą i gotuj, pod przykryciem 6-7 minut.
2. Dodaj maliny i borówki, cukier i gotuj kolejne 5 minut.
3. Całość przetrzyj przez sitko lub zmiksuj na gładko.
4. Skrobię wymieszaj z wodą, aby nie było grudek i wlej do rondelka.
5. Mieszaj rózgą, aby nie zrobiły się grudki i zagotuj.
6. Podawaj z owocami lub bez.