Drugie danie jest uzupełnieniem dania pierwszego, na który najczęściej jest podawana zupa. Oto kilka przepisów urozmaicających nasz obiad
fit.pl
2011-05-10 00:00
Udostępnij
Drugie danie
sniadanieLeczo

Składniki:

1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 2 pomidory, 1 cebula, 1 parówka, 1 marchewka, 1 ogórek, sól, pieprz, 125g brązowego ryżu.

Wykonanie:

Warzywa obrać i pozbawić części niejadalnych. Pokroić w talarki i udusić do miękkości. Parówkę pokroić w plasterki i dodać do całości. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem.

 

Pasztet drobiowy

Składniki:
  • - 400g mięsa z piersi z indyka
  • - 100g pieczarek lub boczniaków
  • - 1 jajko
  • - pęczek natki pietruszki
  • - 2 łyżki tartej bułki
  • - sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek do smaku

Wykonanie:

Mięso umyć i przekręcić przez maszynkę. Pieczarki pogotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odsączyć, wystudzić i zmielić razem z natką z pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać żółtko, tarta bułkę i wyrobić masę. Doprawić pasztet do smaku. Na koniec dodać ubite białko jaja. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy i piec około 1 godziny.

[-------]

 

sniadanie2Schab przekładany jabłkiem

(12 porcji)

Składniki:
  • - 1,2 kg schabu bez kości
  • - 2 kwasokowate jabłka
  • - sól
  • - pieprz
  • - 2 ząbki czosnku
  • - świeży tymianek
  • - pół cytryny
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 100 ml białego wytrawnego wina
  • - 100 ml soku jabłkowego
  • - 4 łyżki oleju

Wykonanie:

Schab opłukać w zimniej wodzie, wytrzeć papierową serwetką, ostrym nożem głęboko ponacinać w poprzek włókien w odstępach 1cm. Ząbki czosnku obrać, przepuścić przez praskę, natrzeć nimi mięso. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w grube plastry, poprzekładać nimi plastry schabu, oprószyć solą i pieprzem. Sok z cytryny wymieszać z cukrem, łyżką wody, posmarować nim plastry jabłek i na wierzch położyć gałązki tymianku. Schab obwiązać sznurkiem, tak by plastry ściśle do siebie przylegały. Skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, kiedy się lekko przyrumieni polać winem, sokiem jabłkowym i olejem. Piec jeszcze około 45 min., polewając sosem.

 [-------]

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem

(6 porcji)

Składniki:
  • - 4 duże ziemniaki
  • - kawałek dyni
  • - 60 dag fileta z łososia bez skóry
  • - cytryna
  • - sól, pieprz
  • - koperek
  • - 200 ml śmietany
  • - 1 jajko
  • - 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić na dość duże plastry, ugotować na półmiękko, ostudzić. Dynię umyć, obrać, oddzielić miąższ z pestkami, pokroić na plastry. Żaroodporne naczynie wyłożyć folią, posmarować olejem. Ułożyć dachówkowo ziemniaki i kawałki dyni, oprószyć przyprawami. Łososia opłukać, osączyć, ułożyć na warstwie ziemniaków i dyni. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami. Przykryć warstwą ziemniaków i dyni. Zapiekankę posypać koperkiem, śmietanę rozkłócić z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem i zalać składniki. Piec ok. 30 min, w temp. 190stopni C.

sniadanie3Pieczony indyk z warzywami

(4 porcje)

Składniki:
  • - ½ sztuki piersi z indyka (400g)
  • - 2 małe marchewki
  • - 20 cm pora
  • - ½ selera
  • - 5 pieczarek
  • - 4 plastry ananasa z puszki
  • - sól, pieprz, cynamon, czosnek, do smaku
  • - ½ pęczka natki pietruszki

Wykonanie:

Mięso z indyka oczyścić z tłuszczu. Pokroić całość na plastry grubości 2 centymetrów. Rozbić je lekko tłuczkiem do mięsa. Następnie każdy kawałek mięsa posypać solą i natrzeć solą, pieprzem, cynamonem i posypać czosnkiem. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w piekarniku. Pieczarki i warzywa pokroić w słupki lub krążki i udusić w małej ilości wody. Upieczone mięso przełożyć na półmisek, obłożyć warzywami i ananasem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek do potrawy proponuję kaszę kuskus.