Flambee z kozim serem i suszonymi pomidorami

Kulinarne doznania często są pełne niezwykłych połączeń smakowych i wyjątkowych kompozycji. Jednym z tych niezwykłych dań, które wzbudza zachwyt zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, jest flambee z kozim serem i suszonymi pomidorami. Ta wyjątkowa potrawa zachwyca nie tylko swoim wyglądem, lecz także harmonią smaków, które idealnie się ze sobą komponują. Zrównoważona mieszanka intensywności sera koziego, delikatnej słodyczy suszonych pomidorów oraz aromatu świeżych ziół tworzy niezapomnianą symfonię smaków na talerzu. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej temu wykwintnemu daniu, odkrywając jego historię, składniki oraz sposób przygotowania, by poznać tajemnice jego niezwykłego smaku i wyjątkowego charakteru. Przygotuj się na kulinarną podróż, która zapewni Ci kulinarne doznania na najwyższym poziomie.
Aleksandra Załęska
2024-03-14 11:42
Udostępnij
Flambee z kozim serem i suszonymi pomidorami

Flambee z kozim serem i suszonymi pomidorami (porcja na 1-2 osoby)

Składniki:

Ciasto:
• 200 g mąki
• 100 ml letniej wody
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka soli
Na wierzch:
• 200 ml kwaśnej śmietany 18%
• 1 ząbek czosnku
• Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
• 125-140 g sera koziego w roladce,
• 150 g boczku (można użyć szynki jak karczek)
• ½ czerwonej cebuli
• sól, pieprz
• ½ łyżeczki tymianku

Przygotowanie:
Boczek lub szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy.
Śmietanę łączymy z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem.
Ze składników na ciasto wyrabiamy kulkę (ciasto musi być elastyczne). Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy cienki placek. Smarujemy śmietaną i nakładamy plasterki, cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone pomidory z pestkami, podsmażony boczek/szynkę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy ok. 10 min w 220°C.