Jesienne dania na rozgrzanie, które sprawią, że nie przytyjesz

Jesień to pora roku, w której chętniej sięgamy po ciepłe, aromatyczne dania. Za oknem chłód, więc organizm naturalnie pragnie rozgrzewających posiłków i większej ilości energii. Niestety, to także moment, w którym wiele osób przybiera na wadze — tłuste sosy, ciężkie zapiekanki czy słodkie desery potrafią być prawdziwą pułapką. Na szczęście można jeść smacznie, sezonowo i lekko, nie rezygnując z przyjemności. Oto kilka pomysłów, jak rozgrzać się jesienią i jednocześnie dbać o linię.
Aleksandra Załęska
Dzisiaj 11:55
Udostępnij
Jesienne dania na rozgrzanie, które sprawią, że nie przytyjesz

1. Zupy krem – sycące, ale lekkie

Zupy krem to klasyk jesiennego menu. Są pożywne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Co ważne – w wersji fit mogą stanowić niskokaloryczny, ale bardzo sycący posiłek. Wystarczy zrezygnować ze śmietany, a zamiast niej użyć mleka kokosowego light lub napoju roślinnego.

Krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym light

Składniki:

  • 500 g obranej dyni,

  • 1 marchewka,

  • 1 mała cebula,

  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,

  • 200 ml mleka kokosowego light,

  • sól, pieprz, chili do smaku.

Przygotowanie:
Pokrój warzywa i duś je w garnku z odrobiną oliwy. Zalej wodą lub bulionem, gotuj do miękkości. Dodaj imbir, mleko kokosowe i przyprawy. Zblenduj na gładki krem. Podawaj z pestkami dyni lub łyżką jogurtu naturalnego.