1. Zupy krem – sycące, ale lekkie
Zupy krem to klasyk jesiennego menu. Są pożywne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Co ważne – w wersji fit mogą stanowić niskokaloryczny, ale bardzo sycący posiłek. Wystarczy zrezygnować ze śmietany, a zamiast niej użyć mleka kokosowego light lub napoju roślinnego.
Krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym light
Składniki:
-
500 g obranej dyni,
-
1 marchewka,
-
1 mała cebula,
-
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
-
200 ml mleka kokosowego light,
-
sól, pieprz, chili do smaku.
Przygotowanie:
Pokrój warzywa i duś je w garnku z odrobiną oliwy. Zalej wodą lub bulionem, gotuj do miękkości. Dodaj imbir, mleko kokosowe i przyprawy. Zblenduj na gładki krem. Podawaj z pestkami dyni lub łyżką jogurtu naturalnego.