Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, kasza najczęściej włączana jest do diety dzieci w formie dodatku do dania obiadowego. Bywa też składnikiem deserów i zup, a jedynie 4% polskich mam uwzględnia ją podczas pierwszego posiłku w ciągu dnia. Tymczasem z kaszy można przygotować proste, pyszne i zdrowe śniadania dla całej rodziny, które zapewnią sytość na długo.
Małgorzata Janeczek Przedsiębiorczyni, trenerka gastronomii i influencerka kulinarna związana z Kozienicami. Właścicielka Akademii Kulinarnej „Kocham Gary”, w której od lat z pasją edukuje dzieci, młodzież i dorosłych. Autorka popularnych p
Dzisiaj 09:49
Udostępnij
Kaszowe pomysły na śniadania

Małgorzata Janeczek – przedsiębiorczyni, trenerka gastronomii i ekspertka kulinarna X edycji kampanii proponuje przepisy na swoje ulubione śniadaniowe potrawy z kaszą jaglaną, manną i kukurydzianą, dzieląc się związanymi z nimi historiami.

KASZA JAGLANA Z MLEKIEM I MIODEM

- Pamiętam śniadania, które podawała mi babcia Janinka w klimatycznym ogrodzie, w towarzystwie jabłoni i gruszy. Siadaliśmy przy starannie przygotowanym przez dziadka Józia stole. Zawsze było bardzo wesoło, gdyż było nas sześcioro dzieci, a z kuchni dochodził zapach kaszy jaglanej gotowanej na mleku z dodatkiem miodu i cynamonu. Było to nasze ulubione śniadanie, ale nie tylko nasze, bo zdaje się, że dziadka też. To danie było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dostarczało nam energii do dalszych zabaw. Babcia podawała je nam w metalowych misach – wspomina Małgorzata Janeczek.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 2 szklanki mleka

  • 2 łyżki miodu

  • szczypta cynamonu

Kaszę przepłucz na sicie, gotuj na mleku na małym ogniu do momentu, aż będzie miękka. Pod koniec dodaj miód i cynamon. Wymieszaj i podawaj na ciepło.

KASZA MANNA Z TWAROGIEM I OWOCAMI

- To lekkie i orzeźwiające danie często pojawiało się latem na stole, kiedy w ogrodzie były jagody, truskawki czy maliny. Babcia Janinka przygotowywała je jako zdrową przekąskę. Uwielbialiśmy ten smak i jego miękką konsystencję. To wspomnienie letnich poranków i rodzinnych spotkań w słońcu – opowiada ekspertka kampanii.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 2 szklanki mleka

  • 200g twarogu

  • ulubione owoce (np. jagody, truskawki, maliny)

  • 2 łyżki cukru lub miodu

Mleko zagotuj, stopniowo wsypuj kaszę mannę, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do kaszy razem z cukrem lub miodem. Podawaj z owocami na wierzchu.

KASZA KUKURYDZIANA Z SEREM I ŚMIETANĄ

- To proste, ale pyszne danie było popularne szczególnie na wsiach, gdzie wszystko przygotowywało się własnoręcznie. Kasza kukurydziana z serem i śmietaną to zdecydowanie mój smak dzieciństwa. Kiedy babcia robiła ją na śniadanie lub kolację, jako dzieci zjadaliśmy ją z wielką ochotąmówi trenerka kulinarna.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej (drobnej lub średniej)

  • 4 szklanki wody lub mleka (można pół na pół)

  • pół łyżeczki soli

  • 2 łyżki masła

  • 100-150g żółtego sera

  • 3-4 łyżki śmietany 18%

  • do wyboru: pieprz, czosnek lub zioła

Zagotuj w garnku wodę lub wodę z mlekiem i solą. Powoli wysypuj kaszę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj masło i żółty ser. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia sera. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, czosnkiem lub ziołami. Podawaj na ciepło jako danie samodzielne albo jako dodatek do dań mięsnych, warzywnych bądź jajek sadzonych. Możesz posypać dodatkowym serem lub podać z łyżką śmietany.