fit.pl mobile logo

Na chorobę nam ta dieta!

Za naszym oknem pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta

Co zdrowa osoba powinna jeść, aby w trakcie ochłodzenia uniknąć choroby?

Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska: Zdrowa „dieta profilaktyczna” jest przede wszystkim urozmaicona. Okres jesienno-zimowy, który cechuje się największą zachorowalnością na grypę czy przeziębienie, nie sprzyja podejmowaniu drastycznej diety odchudzającej. Regularne pory posiłków, jadłospis bogaty w surowe warzywa i owoce to doskonała broń do walki z bakteriami i wirusami chorobotwórczymi.

Czy odpowiednia dieta rzeczywiście może podnieść odporność organizmu?

A. Piskała: Prawidłowa dieta, bogata jest w substancje wzmacniające układ immunologiczny – witaminy A, C, składniki mineralne takie jak selen czy cynk – które pomagają „zmotywować” układ odpornościowy do pracy na najwyższych obrotach. Dzięki temu, może on skuteczniej walczyć z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dlatego też nie powinno w naszej diecie zabraknąć czerwonych, pomarańczowych owoców i warzyw (zawierają prowitaminę A i witaminę C), kiełków pszenicy, tłustych ryb, brokułów (zawierają dużo selenu) oraz czerwonego mięsa, pestek dyni, jajek, mleka i musztardy, tam znajdziemy najwięcej antybakteryjnego cynku.

Co najlepiej jeść, kiedy dopadnie nas przeziębienie?

A. Piskała: Jeżeli dopadło nas już przeziębienie lub grypa to przede wszystkim trzeba udać się do lekarza. Ale to nie wszystko – nasza dieta powinna się zmienić. Posiłki nadal mają być odżywcze, aby organizm miał siłę do walki z chorobą, ale jednocześnie lekkostrawne, aby organizm nie marnował energii na trawienie. Niezawodnymi sprzymierzeńcami walki z chorobą są kleiki ryżowe, delikatne zupy jarzynowe, rosół i buliony, a do tego delikatne produkty zbożowe, takie jak pszenne bułki, ryż, kasza manna lub kuskus, wysokogatunkowa wędlina – szynka lub polędwica. Podczas choroby często mamy mniejszy apetyt – jeśli nie chce nam się jeść, to oczywiście nie należy się zmuszać. Jeśli jednak chorobie towarzyszy wysoka gorączka, to nie wolno zapominać o nawodnieniu organizmu. Najlepiej pić wodę, ale też rozcieńczone soki, herbatę z cytryną lub sokiem malinowym.

Czy istnieją jakieś fakty i mity dotyczące wpływu odżywiania na zwalczanie przeziębienia i grypy?

A. Piskała: Przede wszystkim należy pamiętać, że odpowiednia dieta może wspomóc działanie układu odpornościowego albo przyspieszyć rekonwalescencję. Nie można jednak jednoznacznie traktować odżywiania jako lekarstwa na ciężką chorobę. Taką etykietkę „domowego antybiotyku” przypisuje się najczęściej czosnkowi. Oczywiście w czasie przeziębienia można zjeść kanapkę z ząbkiem tej rośliny, ale jeśli zjemy całą główkę, to oprócz tego, że tyle czosnku nie postawi nas na nogi, może wręcz nas „powalić”, ponieważ czosnek znacznie obniża ciśnienie krwi. Spożyty w dużej ilości może spowodować, że będziemy czuć się jeszcze gorzej.

Inny popularny mit żywieniowo-przeziębieniowy tyczy się tego, że najlepszym naturalnym źródłem witaminy C – tak potrzebnej na wzmocnienie organizmu w czasie choroby – jest cytryna. Wbrew naszej wiedzy potocznej, jeśli coś jest kwaśne, to wcale nie znaczy, że zawiera dużo witaminy C. Oczywiście cytrusy zawierają ten składnik, ale znacznie więcej jest go w truskawkach, papryce, czerwonych i czarnych porzeczkach. Najbardziej bogata w witaminę C jest natka pietruszki.

Czy pierwsze objawy przeziębienia da się zwalczyć powszechnie znanymi metodami domowymi, takimi jak picie herbaty z sokiem malinowym, miodem czy spożywaniem rosołku?

A. Piskała: Faktycznie domowe sposoby na przeziębienie mogą być skuteczne, ale pod warunkiem, że wypijając w biegu herbatę z sokiem malinowym wskoczymy szybko do łóżka, a nie popędzimy do pracy. Sok z cytryny zawiera witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów w organizmie. Sok malinowy zawiera natomiast salicylany, które unieszkodliwiają chorobotwórcze bakterie, alicyna zawarta w czosnku to silna substancja bakteriobójcza, wywar z mięsa i warzyw, czyli rosół rozgrzewa organizm od środka, a wdychane „opary” podczas jedzenia skutecznie rozrzedzają katar i oczyszczają drogi oddechowe.

Czy to prawda, że picie dużej ilości płynów pomaga w zapobieganiu przeziębieniu?

A. Piskała: Odpowiednie nawodnienie organizmu warunkuje jego prawidłowe działanie oraz usuwanie z organizmu toksycznych substancji. Nie ma jednak badań, które jednoznacznie potwierdziłyby, że regularne spożywanie napoju zapobiega przeziębieniu. Jeśli codziennie będziemy wypijać sok z kiszonej kapusty albo ze świeżo wyciskanych pomarańczy i grejpfrutów, to na pewno nasza odporność się polepszy, dzięki zawartej w nich witaminie C.

Czy przyjmowanie antybiotyków oznacza, że nasza dieta podczas choroby powinna się jakoś zmienić?

A. Piskała: Kiedy lekarz zaaplikuje nam kurację antybiotykową, to znaczy, że nasz organizm nie dał rady sam zwalczyć infekcji. Może być on więc osłabiony i należy dostarczać mu ważnych składników odżywczych takich jak pełnowartościowe białko w postaci chudego mięsa, delikatnych wędlin czy ryb. Posiłki powinny być również lekkostrawne – gotowane warzywa, ryż, delikatne kasze. Antybiotyki poza tym, że niszczą bakterie chorobotwórcze, niszczą również pożyteczne bakterie probiotyczne, które zasiedlają przewód pokarmowy. Dobrze jest więc, aby podczas kuracji antybiotykiem nie spożywać posiłków ciężkostrawnych i bogatych w błonnik, ponieważ może się to skończyć ostrymi biegunkami. Po kuracji antybiotykiem dobrze jest odbudować mikroflorę jelitową spożywając jogurty. Niestety wiele osób zaleca również spożywanie kefirów. To błąd, ponieważ oprócz bakterii probiotycznych w kefirach znajdują się odpowiednie szczepy drożdży. Przy dość wyjałowionym przewodzie pokarmowym drożdże te mogą się nadmiernie rozwijać powodując drożdżycę jelit, albo narządów rodnych.

Czy dzięki odpowiedniej diecie można uniknąć powikłań pogrypowych?

A. Piskała: Najczęstszym powikłaniem pogrypowym jest zapalenie mięśnia sercowego. Jest to konsekwencja niewystarczającego „wyleżenia” choroby. Bakterie w stanie uśpienia osiedlają się wówczas w sercu. Czekając na dogodny moment, aby zaatakować serce. Jeśli mamy pewność, że doszliśmy już do siebie po chorobie warto, aby w diecie pojawiły się produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 (zawierają je w dużych ilościach ryby morskie, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, pestki dyni), które wzmacniają serce. Dodatkowo dodajmy do diety produkty bogate w magnez (czekolada, owsianka, suszone morele) oraz potas (ziemniaki, banany, pomidory), aby jeszcze lepiej wzmocnić serce przed ewentualnym atakiem intruzów.

www.fit.pl
 



PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl