fit.pl mobile logo

Nowalijki

Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Ale czy na pewno są one takie zdrowe?
nowalijki1Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Na ich widok oczy same się śmieją. Pakujemy je do koszyków z nadzieją, że uzupełnimy wyeksploatowane zimą magazyny witamin i minerałów. Ale czy na pewno nowalijki są takie zdrowe?

Nowalijki niewątpliwie stanowią urozmaicenie naszego jadłospisu. Co prawda świeże ogórki, pomidory, rzodkiewkę czy sałatę mamy przez cały rok, ale na wiosnę smakują one zdecydowanie lepiej. To także estetyczny dodatek do menu. Niestety z ich wartością odżywczą i walorami smakowymi może być różnie.

Sztuczne warunki wegetacji
W celu wyhodowania nowalijek stwarza się im sztuczne warunki wzrostu. Uprawy organizowane są w szklarniach lub tunelach pokrytych folią. Ilość światła regulowana jest za pomocą sztucznego oświetlenia, rośliny nawadnia się wedle potrzeby, odżywia nawozami witaminowo-mineralnymi. Sztuczna wegetacja prowadzi do zmniejszenia ilości składników mineralnych w roślinie. W wyniku przenawożenia zwiększeniu ulega ilość szkodliwych związków. Niekiedy w środkach przyspieszających rozwój roślin znajdują się metale ciężkie.

Dlatego najbezpieczniej jest kupować świeże warzywa pochodzące z dużych gospodarstw rolnych, w których gleba jest systematycznie badana. Przed spożyciem warzywa należy dokładnie umyć i starannie obrać. Z podawaniem młodych warzyw dziecku, które nie ukończyło jeszcze 3 lat, lepiej poczekać do lata.

Sama chemia...
Nowalijki to rośliny bardzo delikatne i mało odporne. Wygłodzone z łatwością wchłaniają groźne metale. Producenci, aby podnieść nowalijki3wydajność i zmaksymalizować zyski korzystają z nadmiernych ilości chemii. Najbardziej niebezpieczne dla naszych organizmów są: azotany, azotyny, ołów, kadm, rtęć, miedź oraz stosowane masowo środki ochrony roślin. Toksyny w ilości przekraczającej dopuszczalne normy mogą być przyczyną wielu groźnych schorzeń, a nawet raka. Gdy producent „podsypie” zbyt duże ilości nawozu, roślina nie zawsze zdąży przekształcić azotany w białko roślinne. Wówczas w naszym organizmie dochodzi do reakcji w przewodzie pokarmowym (z aminami), a w konsekwencji powstają szkodliwe nitrozoaminy. W celu przyspieszenia wzrostu nowalijek stosowane są sztuczne nawozy fosforanowe, a ochronę przed chorobami i szkodnikami gwarantują pestycydy i herbicydy. Są to związki toksyczne zabezpieczające przed atakiem owadów, gryzoni, chwastów i grzybów.

Najwięcej składników odżywczych zawierają warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, gdyż w takiej metodzie używa się naturalnego nawozu np. kompostu. Rośliny uprawiane w warunkach ekologicznych nie są nawożone sztucznie i lepiej poszukać ich w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością.

[-------]


Bezpieczne warzywa
Najwięcej szkodliwych substancji znajduje się w wegetatywnych częściach roślin. Do tych bezpieczniejszych warzyw należą: młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, seler, brokuły i korzeń pietruszki. Do tych warzyw, które kumulują największe ilości nawozów zaliczamy szczypiorek, sałatę, rzodkiewkę, buraki czerwone, kapustę pekińską, szpinak, kalarepę. Warto pamiętać, że warzywa pochodzące z importu, są dodatkowo spryskiwane substancjami chroniącymi przed szybkim zepsuciem i gniciem podczas transportu.

Młode warzywa, zwłaszcza korzeniowe, są niezwykle „zachłanne”. W zawrotnym tempie chłoną z gruntu nie tylko wodę i składniki mineralne, ale też wszelkie zanieczyszczenia i nawozy. Tylko gruba skóra ogórka prawie nie przepuszcza toksyn. Nowalijek nienowalijki2 należy spożywać ze skórką. Poza tym każde warzywo przed obraniem warto jeszcze dokładnie opłukać, żeby obierając nie roznosić po czystym warzywie szkodliwych substancji.

Jeść, czy nie jeść?
Pomimo wszystkich potencjalnych zagrożeń nie należy rezygnować z nowalijek. Natomiast z pewnością warto zachować umiar w ich spożyciu. Najbezpieczniej po te pierwsze warzywa sięgać od czasu do czasu i traktować je z dystansem, bardziej jako dodatek do dań lub dekorację stołu.

Nie zaleca się przechowywania warzyw w zamkniętych woreczkach foliowych, gdyż obecne w nich azotany szybciej przekształcą się w szkodliwe azotyny. Przed rozpoczęciem jedzenia każde warzywo, czy owoc trzeba dokładnie umyć – to najskuteczniejszy sposób usunięcia większości szkodliwych substancji i zabrudzeń.


A.Czarnewicz-Kamińska
www.fit.pl


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl