Dr Małgorzata Jackowska, dietetyczka dziecięca i ekspertka kampanii „Talerz dobrych porcji – dla zdrowego rozwoju dziecka” proponuje przepisy na zdrowe letnie przekąski.
KLUSKI LENIWE Z TWAROŻKIEM I OWOCAMI
Składniki:
• Twaróg półtłusty - 250g
• Jajko - 1 średnie
• Mąka pszenna - ok. 50g
• Masło - 1 łyżka
• Szczypta soli
Do podania:
• Serek homogenizowany naturalny lub jogurt naturalny
• Owoce - np. borówki i nektarynki
• Ewentualnie cukier lub erytrol
W misce wymieszaj składniki na kluski, ale - uwaga! - oddziel białko i ubij je na sztywną pianę przed dodaniem do ciasta. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, żeby kluski nie były twarde. Na wysypaną mąką deskę lub blat wyłóż ciasto i uformuj wałeczki, a następnie odkrawaj nożem kluski. Zagotuj garnek wody i wkładaj kluski porcjami do gotującej się wody (nie powinna mocno bulgotać, ale lekko wrzeć). Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe - wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz lub półmisek. Podaj kluski leniwe z serkiem lub jogurtem i owocami. Możesz nieco posłodzić cukrem lub erytrolem.
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, JAGODAMI I MALINAMI
Składniki (na 6 drożdżówek):
• Ciasto na drożdżówki:
◦ Mąka pszenna - 250g
◦ Drożdże suszone - 7g (1 opak.)
◦ Mleko - 1/2 szkl. (ok. 125ml)
◦ Cukier - 1-2 łyżki
◦ Żółtko - 1 szt.
◦ Masło - 50g (1/4 kostki)
◦ Sól - szczypta
Nadzienie:
◦ Ser twarogowy - 150g (1 opak.)
◦ Budyń bez cukru - 1 opak.
◦ Cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy i cukier - 1 opak. cukru lub 1 łyżeczka ekstraktu i 1-2 łyżki cukru
◦ Jagody i maliny świeże lub mrożone - ok. 200g
◦ Żółtko - 1 szt.
◦ Ewentualnie – odrobina cukru lub erytrolu
Podgrzej mleko z masłem w rondelku - masło powinno się roztopić, ale nie doprowadzaj mleka do wrzenia. Wrzuć pozostałe składniki ciasta drożdżowego do miski i wymieszaj, a na końcu dodaj przestudzone mleko z masłem. Zagniataj, aż wszystkie składniki się połączą, lub użyj robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie lekko klejące. Zostaw je w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby urosło (na około godzinę). Zmiksuj twaróg z żółtkiem, słodzidłem i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub deskę i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Może mieć kształt prostokątny lub podłużnej elipsy. Wyłóż masę twarogową na ciasto i rozsmaruj równomiernie, zostawiając brzegi. Na koniec wyłóż na ciasto owoce i jeśli chcesz, możesz posypać jeszcze odrobiną cukru lub erytrolu. Zawiń dłuższe brzegi ciasta do środka, żeby przykryć cały farsz, lub zwiń w rulon (wtedy uzyskasz drożdżowe ślimaczki). Pokrój na 6 części i ułóż na blaszce piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Zostaw odstępy między bułeczkami. Nastaw piekarnik na 160 stopni C i nagrzewaj go około 10 minut. W tym czasie drożdżówki jeszcze urosną przed włożeniem do pieca. Piecz około 20 minut, aż będą rumiane, a następnie zgaś piekarnik i zostaw drożdżówki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij.
Porada: Wyjęte z piekarnika drożdżówki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem). Podawaj przestudzone, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców. Do nadzienia możesz użyć różnych sezonowych owoców!
NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM OWOCOWYM
Składniki:
• Ciasto na naleśniki (około 6 sztuk)
◦ Jajka - 1 szt.
◦ Mleko - 1,5 szkl.
◦ Mąka - ok. 3/4 szkl.
◦ Olej - 2 łyżki
• Ser biały półtłusty lub twaróg sernikowy mielony - 250g (1 opak.)
• Owoce sezonowe - np. borówki, nektarynka, maliny, jagody
• Jogurt naturalny - 150g (małe opak.)
• Ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki lub cukier waniliowy - 1 opak.
Przygotuj ciasto na naleśniki: wbij jajka do miski, dodaj mleko i olej, i dokładnie roztrzep rózgą kuchenną lub mikserem. Dodaj mąkę i znowu dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników (lub płaską patelnię) i wylej pierwszą porcję ciasta. Obróć dopiero, gdy spód naleśnika dobrze się zetnie. Smaż kolejne naleśniki na niedużym ogniu i odkładaj na talerz, jeden na drugim, dzięki temu zostaną miękkie. Dodaj ekstrakt waniliowy do twarogu i napełniaj naleśniki waniliowym twarożkiem, dodając owoce. Podaj z dodatkiem jogurtu.
JOGURT Z CZEKOLADOWĄ GRANOLĄ I SEZONOWYMI OWOCAMI
Składniki (większa porcja granoli na zapas):
• Granola:
◦ Płatki owsiane - 1 szkl.
◦ Płatki jęczmienne - 1 szkl.
◦ Kakao - 3-4 łyżki
◦ Orzechy - np. włoskie, laskowe – 1/2 szkl.
◦ Miód - 2-3 łyżki
• Jogurt naturalny
• Owoce - gruszka, borówki, truskawki, nektarynka, brzoskwinia
• Czekolada - mleczna lub gorzka
Wrzuć do miski składniki granoli i dokładnie wymieszaj. Orzechy powinny być posiekane, a miód płynny. Rozłóż granolę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Zamieszaj w międzyczasie. Wystudź i posiekaj na mniejsze kawałki, jeśli powstały grudki, a następnie przełóż do szczelnego opakowania i trzymaj w lodówce. Przełóż jogurt do miski, dodaj kilka łyżek granoli. Umyj owoce i pokrój w mniejsze kawałki, jeśli to potrzebne. Na koniec posyp wszystko posiekaną czekoladą, np. mleczną.
Porada: Jeśli masz miód o gęstej konsystencji, lekko podgrzej go w kąpieli wodnej.