Rozgrzewające dania na jesienne dni

Jesienią i zimą nasza odporność wystawiona jest na próbę, dlatego w tym czasie powinniśmy szczególnie zadbać o odpowiednią dietę. Jedząc posiłki bogate w składniki o udowodnionym i pozytywnym wpływie na układ immunologiczny, możemy ustrzec się przed czyhającymi zewsząd wirusami i bakteriami. Na uwagę zasługuje beta-glukan – rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który stymuluje komórki odpornościowe, dzięki czemu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Błonnik ten działa przede wszystkim w jelicie grubym, gdzie jest fermentowany przez bakterie jelitowe, wpływając na wzrost „dobrych” bakterii. A im bardziej różnorodna i liczebna mikrobiota, tym lepsza ochrona przed atakiem patogenów. Beta-glukan znajdziemy m.in. w jęczmieniu, dlatego warto włączyć do jadłospisu kasze jęczmienne jak pęczak i perłową (inaczej mazurską) czy wiejską, które – podane na ciepło – dodatkowo pomogą nam lepiej radzić sobie z niską temperaturą na zewnątrz. W ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” proponujemy przepisy na odżywcze i rozgrzewające posiłki z kaszą jęczmienną.
Aleksandra Załęska
Dzisiaj 13:32
Udostępnij
Rozgrzewające dania na jesienne dni

DYNIOWE KASZOTTO

Autorka: Paulina Maciąg-Stencel / @foodmoodbypauli

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak

  • 80 g masła

  • 300 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1 szalotka

  • 1 ząbek czosnku

  • 500 ml bulionu

  • 100 ml śmietanki 30%

  • sól i pieprz do smaku

  • do podania: ser feta i świeże listki bazylii

Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kaszę pęczak i praż kilka minut, aż stanie się lekko szklista. Wsyp tymianek, wymieszaj, po czym wlej część bulionu. Przykryj i gotuj na małym ogniu, stopniowo dolewając bulion, aż kasza będzie miękka. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię
i gotuj dalej, aż zmięknie. Wlej śmietankę, delikatnie zredukuj sos i dopraw całość solą oraz pieprzem. Podawaj na ciepło, z pokruszonym serem feta i świeżymi listkami bazylii.

KASZA PĘCZAK Z BURAKIEM I KOZIM SEREM

Autorka: Joanna Dudek / @foodlajf.pl

Składniki (na ok. 2-3 porcje):

  • 100 g kaszy pęczak

  • 1-2 średnie buraki

  • 80-100 g koziego sera - twardego lub miękkiego (albo fety)

  • ½ czerwonej cebuli

  • 2 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku

  • garść orzechów włoskich

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

  • 3-4 suszone pomidory

  • 1 łyżeczka syropu klonowego (albo miodu)

  • sok z połowy cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • kilka listków świeżej mięty

Kaszę pęczak przepłucz, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziarna będą miękkie, ale nie rozgotowane (ok. 25 min.). Po ugotowaniu odstaw kaszę do ostygnięcia. Buraki możesz kupić już ugotowane albo przygotuj pieczone: umyj, owiń w folię aluminiową i piecz przez ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C (do miękkości). Następnie buraki obierz i pokrój
w kosteczkę. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, aż zaczną się delikatnie rumienić i pachnieć (uważaj, by ich nie przypalić). Po przestudzeniu posiekaj je. Cebulę i dymkę również drobno posiekaj.
W dużej misce połącz kaszę pęczak, pokrojone buraki, cebulkę, dymkę i orzechy. Pokrusz lub pokrój kozi ser. Na koniec przygotuj dressing: olej, olej z suszonych pomidorów, posiekane suszone pomidory, sok
z cytryny i syrop klonowy. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze rozprowadzić po nich sos, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz świeżą miętą. Podawaj na lekko ciepło lub na zimno – jako kolorową przystawkę np. na świątecznym stole lub lekką kolację albo lunch.

KRUPNIK BABCI OLI

Autorka: Paulina Maciąg-Stencel / @foodmoodbypauli

Składniki:

  • 1 nóżka z kurczaka

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 150 g kaszy jęczmiennej

  • 3 ziemniaki – pokrojone w kostkę

  • 1/2 selera – pokrojonego w kostkę

  • 1 pietruszka – pokrojona w kostkę

  • 1 marchewka – starta na grubych oczkach

  • nać selera

  • garść posiekanej naci pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Nóżkę z kurczaka opłucz i włóż do garnka z ok. 2 litrami zimnej wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż mięso zmięknie. Do wywaru wsyp kaszę jęczmienną i gotuj kilka minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, selera
i pietruszkę, a po ok. 20 min. – startą marchewkę. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj nać selera oraz świeżą natkę pietruszki. Wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby smaki się przegryzły.

DROBIOWE PULPECIKI W SOSIE Z MARCHEWKĄ I POREM PODANE Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Autorka: Daria / @kuchniawmoimdomu

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka kaszy manny

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony

  • biała część pora

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2 średnie marchewki

  • ok. 400 ml wrzątku lub bulionu drobiowego

  • śmietanka 30% – do smaku

  • mąka pszenna – do obtoczenia pulpecików

  • olej i 1 łyżka masła – do smażenia

  • do podania: kasza jęczmienna perłowa

Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem suszonym. Dodaj jajko oraz kaszę mannę i dokładnie wyrób masę. Uformuj z niej niewielkie pulpeciki, obtocz je w mące i podsmaż z każdej strony na oleju, aż się zarumienią. Zdejmij pulpeciki z patelni. Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj drobno pokrojonego pora i startą na grubych oczkach marchew. Smaż 2-3 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wlej wrzątek lub bulion i przełóż z powrotem pulpeciki. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 20 min., aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą i pieprzem,
i delikatnie wymieszaj. Podawaj z kaszą jęczmienną perłową – klasyczny smak domowego obiadu
w najlepszym wydaniu.

KASZOTTO Z KURCZAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM

Autorka: Daria / @kuchniawmoimdomu

Składniki:

  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

  • cebula

  • 500 g piersi z kurczaka

  • zioła prowansalskie

  • sól i pieprz

  • suszone pomidory (6-7 sztuk)

  • 200 g kaszy pęczak

  • 500 ml bulionu

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 50 g parmezanu

  • 100 g świeżego szpinaku

  • łyżka masła

Na oleju z suszonych pomidorów podsmaż cebulę oraz kurczaka. Dopraw go wcześniej do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż mięso przez ok. 3-4 min., po czym dodaj do niego pokrojone drobniej suszone pomidory. Następnie wsyp kaszę pęczak, zamieszaj i wlej bulion. Duś to wszystko na małej mocy palnika do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec dodaj śmietankę, świeży szpinak i zamieszaj. Jak szpinak straci na objętości, czas na ostatni krok - parmezan i masło. Na koniec raz jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj, aż kaszotto stanie się idealnie kremowe.