Sałatka z arbuza, fety i cebulek marynowanych

Szukasz pomysłu na lekką, a jednocześnie wyrazistą w smaku sałatkę? Połączenie słodkiego arbuza, słonej fety i lekko pikantnej marynowanej cebulki to strzał w dziesiątkę! Ta kolorowa kompozycja nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też zaskakuje harmonijnym zestawieniem smaków. Idealna jako przystawka na letnie spotkanie, lekka kolacja lub dodatek do dań z grilla. W artykule znajdziesz prosty przepis krok po kroku oraz kilka wskazówek, jak urozmaicić to danie według własnych upodobań.
Aleksandra Załęska
Dzisiaj 11:32
Udostępnij
Sałatka z arbuza, fety i cebulek marynowanych

Sałatka z arbuza, fety i cebulek OLE!

Składniki:
• ¼ dużego arbuza
• ok.70 g opakowania roszponki
• 1/3 szklanki oliwy
• 1 łyżeczka miodu
• 80g fety
cebulka marynowana srebrna OLE! (ilość wedle uznania)
• 1 łyżka octu gęstego balsamico (najlepiej malinowy lub żurawinowy)

Arbuz kroimy na kawałki, usuwamy pestki.
Na talerzu układamy roszponkę, arbuza, pokruszoną fetę, cebulkę. Doprawiamy oliwą z miodem, odrobiną soli i pieprzem. Całość polewamy octem balsamico.
Podajemy na zimno.