fit.pl mobile logo

Sposób na kurczaka

Mięso z kurczaka jest bardzo cenione przez kulturystów. Ci, którzy szczególnie dbają o to, by ich posiłki były chude i bogate w białko, jadają je nawet codziennie. Taka dieta może stać się nudna, zwłaszcza, gdy ciągle przyrządzamy mięso w ten sam sposób

Brakuje Ci pomysłu na to, jak przyrządzić filety z kurczaka, by były zawsze oryginalne i smaczne? – Oto kilka pomysłów, które rozbudzą twoją wyobraźnię kulinarną.

Gotuj z warzywami

Najprostszym sposobem na przyrządzenie kurczaka jest wrzucenie go do wrzącej wody i ugotowanie. Tak też można, tylko, że kurczak z wody to raczej nie najsmaczniejszy pomysł na obiad. Są jednak sposoby, by temu zaradzić. Najważniejsze są warzywa i przyprawy. Oprócz wody i kawałków piersi z kurczaka, wrzuć do garnka pokrojone warzywa. Kompozycja zależy od tego, co lubisz i na co masz ochotę. Może to być zwykła starta włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler), mogą to być różnokolorowe kawałki papryki, cząstki pomidora, brokułów, pokrojona w kostkę cukinia lub kabaczek, poszatkowana kapusta pekińska, czy pieczarki. Mięso z warzywami gotujesz około 15 minut, pod koniec dodajesz szczyptę soli, trochę natki pietruszki oraz inne przyprawy. Jeśli chcesz, aby potrawa zachowała jak najwięcej cennych składników odżywczych, gotuj w niewielkiej ilości wody tak, aby pod koniec gotowania prawie całkowicie odparowała. Wywaru szkoda wylewać, gdyż bogaty jest w składniki mineralne, które zostały wypłukane z warzyw w trakcie gotowania. Jeśli więc dodasz podczas gotowania za dużo wody, wykorzystaj wywar do przyrządzenia sosu. Wystarczy schłodzić go, wymieszać z niewielką ilością mąki (na 1 porcję ok. 1-2 łyżeczki), wlać z powrotem do garnka i zagotować.

Używaj przypraw

Pieczenie to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania mięsa. Nie wymaga dodawania tłuszczu, ewentualnie wystarczy niewielki jego dodatek. Najpopularniejsze jest pieczenie w folii aluminiowej, ale zamiast niej można również użyć specjalnych rękawów foliowych do pieczenia, papieru pergaminowego lub żaroodpornego naczynia. Aby nadać pieczonym filetom z kurczaka ciekawego smaku, przed pieczeniem natrzyj je przyprawami. Drób świetnie komponuje z rozmarynem, tymiankiem, cząbrem, estragonem, majerankiem, kminkiem, papryką, pieprzem czarnym i cebulą. W przypadku mięsa pieczonego na ruszcie można użyć nieco ostrzejszych przypraw, takich jak czosnek lub chilli. Jeśli nie masz czasu na eksperymentowanie z przyprawami, rozwiązaniem będzie zakup gotowych mieszanek do przyprawiania mięs. Jeśli lubisz smaki orientalne – koniecznie musisz spróbować kurczaka z curry. Curry można dostać w dziale z przyprawami praktycznie w każdym sklepie spożywczym. W jego skład wchodzą między innymi kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski, gorczyca i chilli, które świetnie komponują z delikatnym mięsem drobiowym.

Potraktuj go marynatą

Bardziej wyrafinowaną metodą przyprawiania mięsa jest marynowanie. Do przygotowania marynat wykorzystuje się przyprawy świeże lub suszone, alkohole (np. wino, koniak, wódkę), płyny zawierające kwasy organiczne (np. ocet, jogurt, maślanka, sok z cytrusów), sos sojowy, oliwę lub olej. Przygotowanie marynaty jest proste – wystarczy wymieszać składniki. Problem jedynie w tym, że aby uzyskać pożądany efekt końcowy, zalane marynatą mięso należy trzymać w lodówce przez kilka, a nawet kilkanaście godzin. Jeśli więc masz ochotę na marynowanego kurczaka, musisz się do jego pieczenia odpowiednio wcześnie przygotować.


Smaż bez tłuszczu

Smażone kotlety z kurczaka smakują świetnie, ale jeśli panierujesz je w bułce tartej, a potem smażysz na dużej ilości tłuszczu, to są również tłuste. Panierka chłonie tłuszcz i przez to znacznie zwiększa kaloryczność kotletów. Jeśli chcesz, by twój kurczak po przyrządzeniu był nadal chudy, usmażyć go bez panierki i bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej. Smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu też nie jest złe, pamiętaj tylko by smażyć niezbyt długo (10-15 minut) i używać dobrej jakości oleju (np. rzepakowego) lub oliwy z oliwek. Możesz w ten sposób smażyć kurczaka zarówno w postaci eskalopków (plastry mięsa, które przed smażeniem rozbija się tłuczkiem), jak i pokrojonych kawałków. Jeśli chcesz urozmaicić smak, przed smażeniem skrop kawałki mięsa sosem sojowym lub natrzyj świeżymi ziołami, czosnkiem lub chilli. Możesz użyć oczywiście innych przypraw – to jak będzie smakował twój obiad zależy tylko od ciebie.

Spróbuj mielonego

Mięso mielone zazwyczaj kojarzymy z wieprzowiną i wołowiną, ale przecież każde mięso można mielić, w tym również drobiowe. Jeśli nie masz maszynki do mięsa, możesz poprosić, by zmielili ci je w sklepie. Powinno to być standardową usługą. Mielone filety z kurczaka można wykorzystać nie tylko do smażenia kotletów (te będą raczej tłuste), ale również do przyrządzenia pulpetów, różnego rodzaju farszów i sosów do makaronu. Pulpety dla kogoś, kto nie ma wprawy w gotowaniu mogą być zbyt skomplikowane, ale sos bolognese z kurczakiem – dlaczego nie? Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy posiekaną cebulę i zmielony filet z kurczaka. Następnie dodaj trochę wody, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy (papryka, pieprz, sól). Po 10-15 minut duszenia sos jest gotowy do polania spaghetti.

Zrób galaretkę

Jeśli lubisz galaretki to na pewno nie pogardzisz galaretką z kurczaka. W porównaniu z zimnymi nóżkami to zdecydowanie chudsza i zdrowsza propozycja. Jeśli masz „dwie lewe ręce” do gotowania, poproś do pomocy kogoś, kto ma przynajmniej jedną „prawą”, choć w sumie przepis nie jest aż tak strasznie skomplikowany. Najpierw musisz ugotować coś w rodzaju rosołu z kurczaka – do garnka wrzucasz włoszczyznę (tu koniecznie musi się znaleźć marchewka) i filet z kurczaka, następnie zalewasz wodą i gotujesz. Rosół przyprawiasz według gustu, wystarczy trochę soli i pieprzu, ale możesz dodać również listek laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki. Ugotowany rosół przecedzasz i studzisz. Filet kroisz w niewielkie kawałki, marchew – w krążki (możesz oczywiście też pokroić gotowaną pietruszkę i seler, ale nie każdy to lubi). Oprócz rosołu, mięsa i warzyw, będziesz jeszcze potrzebować żelatyny – to ona sprawi, że płynny rosół stanie się sprężystym ciałem stałym. Żelatynę należy przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, następnie dodać do rosołu i zagotować. Po tych wszystkich zabiegach przekładasz pokrojone mięso i warzywa do miseczek (lub jednej większej miski, jeśli chcesz mieć zamiast galaretek – galaretę) i zalewasz rosołem podgrzanym z żelatyną. Po ostudzeniu miseczki umieszczasz w lodówce na tak długo, aż galaretka stężeje. Taka galaretka jest nie tylko źródłem białka, ale dzięki żelatynie dostarcza również kolagenu – białka ważnego dla naszych stawów, ścięgien i więzadeł.

dr Joanna Anna Walczak

Artykułu w całości opublikowano w miesięczniku Kulturystyka i Fitness 9/2008

www.fit.pl



PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka
andrewmail115

Wejdź teraz na www.igortreneronline.pl i wygraj 10 tys. złotych! Chcesz wyglądać seksownie i atrakcyjnie? Chcesz cieszyć się wspaniałą sylwetką? Chcesz po kazać wszystkim, że możesz się zmienić? Wejdź teraz na stronę najlepszego trenera w Polsce: www.igortreneronline.pl. Innowacyjne metody treningowe, nowoczesne plany żywieniowe, fachowa suplementacja. Dzięki nim zmiany zachodzą ekstremalnie szybko! Wejdź teraz na stronę najlepszego trenera w Polsce: www.igortreneronline.pl i zmień się nie do poznania nawet w ciągu jednego tygodnia! Pozbądź się tłuszczu na zawsze, zbuduj piękną smukła sylwetkę lub wspaniałe muskularne ciało! Wejdź teraz na www.igortreneronline.pl i wygraj 10 tys. złotych!

Zgłoś nadużycie-
paulina1e14

OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK! PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA! WEJDŹ TERAZ NA WWW.IGORTRENERONLINE.PL I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!

Zgłoś nadużycie-
Monika Nowak

Całkiem spoko alternatywa. Zwłaszcza, że kurczak jest dość cennym źródłem białka. Na pewno dołączę ten przepis do mojej diety. Aktualnie jestem w trakcie budowania masy mięśniowej. Oprócz odpowiedniej diety, regularnie trenuję i stosuję LargoMass, który zawiera argininę oraz naturalny booster testosteronu.

Zgłoś nadużycie-

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl