fit.pl mobile logo

Te owoce i warzywa wzmacniają odporność

Jesień to pora roku, w której szczególnie musimy zadbać odporność. Jedną z najlepszych, naturalnych metod jest niewątpliwie spożywanie warzyw i owoców, które dostarczą nam niezliczonej ilości witamin i składników odżywczych, chroniących przed przeziębieniem oraz innymi chorobami, a także pomagających w budowaniu odporności. Zapraszamy na przegląd dostępnych w sklepach o tej porze roku warzyw i owoców, których spożywanie pomoże nam uodpornić się jesienią

To, że warzywa i owoce są naturalnymi „lekarstwami”, które pomagają nam w walce z jesiennymi przeziębieniami i innymi chorobami, a także w budowaniu naszej odporności wiadomo nie od dziś. Zawierają one szereg witamin, związków odżywczych, fitoskładników, mikro i makro-elementów zbawiennych dla naszego zdrowia.
Najszybszym i najlepszym sposobem na dostarczenie do organizmu wszystkich witamin i wartości odżywczych jest przygotowanie świeżo wyciskanego soku z owoców, ponieważ już w 15 minut od spożycia takiego soku, do naszego organizmu dostarczane są wszystkie zawarte w nim wartości odżywcze. Co istotne w przypadku zjedzonych na surowo warzyw i owoców przyswajamy tylko 17% ich składników odżywczych, natomiast przy wypiciu szklanki soku jest to aż 75%. Wchłanialność jest więc około 5 razy większa. Zalet takiego świeżo wyciskanego soku jest bardzo dużo. Warto zaznaczyć, że najlepsze będzie tłoczenie soku na zimno w wolnoobrotowych wyciskarkach – taki napój, w przeciwieństwie do tego ze zwykłej sokowirówki będzie jednolity i gęsty oraz nie straci zawartych w owocach i warzywach witamin i minerałów – mówi Robert Zimnoch dystrybutor Kuvings w Polsce.

Składnikiem numer 1 przy budowaniu odporności jest witamina C (inaczej kwas askorbinowy), która zmniejsza ryzyko przeziębienia, a także zachorowania na grypę. Oto kilka przykładów owoców dostępnych jesienią w naszych sklepach, bogatych w tę witaminę:

POMARAŃCZA I SPÓŁKA – CZYLI OWOCE CYTRUSOWE

Owoce cytrusowe m.in. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki czy mandarynki zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, która odpowiada za pobudzenie interferonu, czyli białka pomagającego w unieszkodliwianiu wirusów chorobotwórczych, a także zwiększającego szczelność ścianek naczyń krwionośnych (w rezultacie utrudnia to przedostanie się wirusów do organizmu). Owoce cytrusowe w swoim składzie zawierają również witaminy z grupy B, są także bogate w potas, magnez oraz fosfor. Z tych owoców możemy przyrządzić smaczny, zdrowy i pyszny sok, który zapewni nam dawkę witamin i minerałów, a także skutecznie pomoże w budowaniu naszej odporności.

Przepis na sok z owoców cytrusowych z dodatkiem jarmużu
- ½ cytryny
- 1 pomarańcza
- garść jarmużu
- jedno jabłko
- jeden ogórek zielony
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków

KIWI – IDEALNE NA PRZEZIĘBIENIE

Kiwi jest bardzo niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o profilaktykę wszelkich dolegliwości związanych z grypą i przeziębieniem. W swoim składzie oprócz witaminy C posiada również witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Dodatkowo w kiwi znajdziemy składniki odżywcze takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, krzem. Jedzenie tych owoców pomaga w złagodzeniu objawów przeziębienia i grypy takich jak kaszel czy ból gardła.

Przepis na sok z kiwi z dodatkiem szpinaku:

- 2 owoce kiwi
- ½ pomarańcza
- garść szpinaku
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków

ANANAS – PRZYDATNY W WALCE Z KASZLEM

Ananas to kolejny z owoców, o których rzadko myślimy w kategoriach prozdrowotnych, a to błąd! W ananasach znajdziemy bardzo dużą ilość witaminy C, a dodatkowo bromelię, enzym o działaniu przeciwzapalnym ale też przeciwobrzękowym – pomagającym w leczeniu kaszlu. Ananas to także skarbnica witamin: B i PP oraz manganu, jodu, miedzi , żelaza i potasu. Dodatkowo w ananasie znajduje się sporo błonnika pomagającego w trawieniu.

Przepis na sok ananasowy z dodatkiem imbiru:
- ½ ananasa
- ¼ cytryny
- 1 cząstka imbiru
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków

WARZYWA BUDUJĄCE ODPORNOŚĆ

Obok owoców w kontekście budowania naszej odporności nie zapominajmy oczywiście o warzywach dostępnych jesienią. Jednym z najbardziej kojarzonych z tą porą roku ale także bogatym w wiele składników wspomagających odporność jest dynia. Jest to warzywo w 90% składające się z wody. W swoim składzie posiada witaminę C, witaminę A, oraz witaminę E, które pomogą chronić nasz organizm przed bakteriami powodującymi przeziębienie. Oprócz tego jest bogata w szereg składników odżywczych: potas, magnez, żelazo. Dynia jest bardzo często bazą dla rozgrzewających zup typu „krem”

Królową wśród jesiennych warzyw budujących odporność jest biała kapusta. To prawdziwa „bomba” witaminy C bogata także w witaminy B, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy oraz przeciwutleniacz-glutation. Kapusta uważana jest często za warzywo ciężkostrawne – takich właściwości nabiera poddana obróbce termicznej, dlatego najlepiej spożywać ją w postaci świeżo wyciśniętego soku z liści.

Cebula i czosnek – tych dwóch warzyw w zestawieniu produktów wzmacniających odporność nie mogło zabraknąć. Olejki eteryczne w nich zawarte wspomagają układ oddechowy, posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Poza tym są bogate w magnez, potas, siarkę, krzem, cynk a także witaminę C. Dodatkowo w czosnku znajduje się kilka rodzajów podnoszących odporność antyoksydantów oraz przeciwbakteryjny związek o nazwie allicyna.

Doskonałym źródłem witaminy C są także bardzo popularne u nas buraki – ich spożywanie nie tylko wzmacnia odporność ale także wydolność organizmu – a to przede wszystkim dzięki zawartej w nich betainie. Związek ten przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek co wiąże się ze zwiększoną wchłanialnością tlenu i lepszą pracą układu mięśniowego. Wzmocniona wydolność organizmu to podstawa w budowaniu odporności. Obok witaminy C i betainy w burakach występują spore ilości witamin A, E, K a także błonnik i kwas foliowy.
Dobrym sposobem na „przemycenie” zawartych w dostępnych jesienią warzywach substancji odżywczych są pyszne zupy krem.

Warto zwrócić uwagę by blender, którego użyjemy do przygotowania zupy, był produktem najwyższej jakości, tak byśmy mogli w nim w łatwy sposób przygotować smaczny i pożywny posiłek. Należy także zwrócić uwagę na moc takiego sprzętu, jego funkcjonalność oraz budowę. Przykładowo zupy krem przygotowywane w blenderach wyposażonych w śmigło zamiast ostrza, są znacznie gładsze i bardziej jednolite, ponieważ śmigło rozbija, a nie tnie poszczególne składniki. Niektóre blendery posiadają także funkcję jednoczesnego podgrzewania zblendowanej zupy, dzięki czemu przygotowanie pysznego, rozgrzewającego, warzywnego kremu jest dużo szybsze, a także zdrowsze, bo nie przegotowujemy zupy, a podgrzewamy ją do temperatury np. 65 stopni i mamy tzw zupę ‘raw’, w której zachowane są wszystkie składniki odżywcze warzyw – zwraca uwagę Lidia Lalak przedstawiciel dystrybutora marki Blendtec.

Przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni:
- ¼ dyni
- 2 marchewki
- ½ cebuli
- 1,5 szklanki bulionu
- pieprz, sól, tymianek

Marchewkę, dynię i cebulę piecz przez 30 minut. Po upieczeniu wrzuć do Bendera razem z bulionem i przyprawami i zblenduj używając programu „gorąca zupa”.

PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl