Okres jesienno-zimowy to czas kiedy nasz organizm musi przystosować się do ciągłej walki z różnymi wirusami. Możesz mu w tym pomóc, uzupełniają witaminy
fit.pl
2010-12-16 00:00
Udostępnij
Uzupełnij witaminy
witaminy2Jesień i zima to czas, kiedy nie mamy możliwości spożywania owoców i warzyw w dużej ilości, tak więc jemy mniej tych produktów w świeżej postaci. A oprócz przetworów konserwowych i kwaszonych nie spożywamy właściwie wcale głównych źródeł witamin i składników mineralnych.

Pogoda nie sprzyja długim spacerom, a więc zmniejsza się również dawka ruchu. Nie dotleniamy więc organizmu, co powoduje częste bóle głowy i osłabienie. Bezsłoneczne dni sprawiają, że poziom naszej energii spada. Dlatego też powinniśmy zwrócić w tym czasie szczególną uwagę na dietę, by zawierała niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy oraz mikro- i makroelementy, które możemy również odnaleźć w innych produktach niż warzywa i owoce.


Witamina A

Odpowiada za prawidłową czynność tkanki nabłonkowej, dzięki czemu zapobiega zakażeniom przewodu pokarmowego, dróg oddechowych. Wzmacnia także układ immunologiczny, wpływając na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych.

Źródła: Wątróbka wieprzowa i drobiowa, masło, żółtka, tran, śmietana, sery żółte, mleko

Pamiętajmy jednak, że nadmiar tej witaminy jest toksyczny! Tak więc uważajmy przy spożywaniu wyżej wymienionych produktów, zwłaszcza jeśli dodatkowo przyjmujemy suplementy diety zawierające tę witaminę.

[-------]

Witamina B6

Bierze udział w tworzeniu hormonów – serotoniny i adrenaliny, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jeżeli brakuje nam tej witaminy wówczas możemy odczuwać witaminy3drętwienie rąk i stóp, a także zaobserwować wypadanie włosów. Większe dawki tej witaminy powinny przyjmować zwłaszcza osoby na diecie bogato białkowej, jak i kobiety stosujące antykoncepcję.

Witaminę B6 znajdziemy w: otrębach pszennych, nasionach roślin strączkowych, orzechach, mięsie wieprzowym.


Witamina C

Działanie tej witaminy jest powszechnie znane - zwiększa odporność organizmu, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i innych toksycznych substancji.


Źródłem witaminy C są: owoce dzikiej róży, cytrusy, natka pietruszki, warzywa kapustne, papryka, pomidory

Witamina E

Jest witamina rozpuszczalną w tłuszczu. Wraz witaminą C stanowi silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwymi substancjami, wzmacniając naszą odporność.

Źródło: Olej słonecznikowy, rzepakowy, kiełki i zarodki z pszenicy, szpinak, gruboziarniste pieczywo, orzechy laskowe, nasiona słonecznika

 

Witamina PP (niacyna)

Odpowiada za utrzymanie w prawidłowym stanie układu nerwowego, wpływając na funkcjonowanie mózgu, przez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Jej niedobór wiąże się z bezsennością, stanami lekowymi, bólami głowy, depresją, drżeniem rąk.

Witaminę PP możesz znaleźć w wątróbce wieprzowej i drobiowej, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach pszennych.

www.fit.pl