Zdrowe desery dla dzieci – na jesienno-zimową porę

Produkty zbożowe to istotny element jadłospisu zdrowego dziecka. Powinny one zajmować 1/4 jego talerza w każdym posiłku. Przetwory ze zbóż należy uwzględnić podczas śniadania, obiadu i kolacji. Zboża można podać również na podwieczorek - w formie pożywnego i odżywczego deseru. W ramach kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” proponujemy proste przepisy na smaczny i zdrowy poczęstunek dla najmłodszych.
Aleksandra Załęska
2024-11-27 13:10
Udostępnij
Zdrowe desery dla dzieci – na jesienno-zimową porę

OWSIANY MALINOWY PIECZONY NALEŚNIK
Autorka: @gotujmimatko
Składniki:
• 170 g płatków owsianych górskich
• 2 jajka L
• 250 g malin (125 g do ciasta, 125 g na wierzch; mogą być mrożone)
• 300 ml mleka krowiego 3,2% (można zamienić na napój owsiany)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 25 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Płatki owsiane zblenduj na mąkę w malakserze. Maliny dokładnie przepłucz. Do miski dodaj rozdrobnione płatki owsiane, jajka, połowę malin, mleko, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko zblenduj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blaszkę (30x20cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Na wierzchu rozłóż pozostałą część malin. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut (z włączonym termoobiegiem). Przepis jest odpowiedni dla dzieci 6. m.ż.+.

KAKAOWE MUFFINY Z ORZECHAMI
Autorzy: Sylwia i Piotr, @wspolniejemy.blw (www.wspolniejemyblw.pl)

Składniki (na 12 sztuk):
• 300 g mąki żytniej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 szt. jajka
• 200 g jogurtu naturalnego
• 130 g oleju
• 2 łyżki miodu
• 40 g orzechów (nerkowce 20 g, orzechy włoskie 20 g)

Przygotowanie:
Przygotujmy dwa naczynia. W pierwszej misce łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej, miód i całość łączymy. Orzechy drobno siekamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie do połączenia ciasta. Dodajemy orzechy. Gęstą masę przekładamy do foremek na muffiny (można użyć zarówno papierowych papilotek, jak i silikonowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, w trybie góra-dół. Muffiny wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Dla starszych dzieci i rodziców można polać roztopioną czekoladą. Jeśli przygotowujemy muffiny dla niemowlaka, orzechy mielimy i pomijamy miód lub zastępujemy bananem bądź 4 zmiksowanymi daktylami.

JESIENNE CIASTECZKA OWSIANE
Autorka: @mamagotuje_blw

Składniki (na 5 ciastek):
• 90 g płatków owsianych
• pół banana
• 60 g purée z dyni
• 30 g masła orzechowego
• pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem. Dodaj do niego purée z dyni, masło orzechowe, cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj płatki, ponownie wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie uformuj ciasteczka. Układaj je na papierze do pieczenia i piecz w rozgrzanym na 180°C piekarniku przez 15-18 minut.

ORKISZOWE PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKIEM
Autorka: @mamagotuje_blw
Składniki (na ok. 9 placków):
• 1 jajko
• 180-200 g startego na tarce jabłka (bez skórki)
• 100 g tłustego twarogu
• 75 g mąki orkiszowej
• szczypta proszku do pieczenia
• pół łyżeczki cynamonu
• pół łyżeczki oleju

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj na gładką masę. Placki smaż na suchej patelni z dwóch stron. Podawaj po wystudzeniu - z masłem orzechowym, jogurtem i owocami.

OWSIANE MUFFINKI Z TARTYM JABŁKIEM
Autorka: Natalia Grozalska, @zakazanb
Składniki (na 7 muffinek):
• 100 g płatków owsianych górskich
• 100 g mleka
• 2 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 100 g jabłka
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• 3 daktyle (należy je wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić w niej na min. 15 minut)

Przygotowanie:

Do malaksera (możesz też użyć blendera, wtedy składniki wsyp do miski) dodaj płatki owsiane, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon i daktyle. Zblenduj. Masa nie powinna być gładka, lecz grudkowata. Na koniec zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach i dodaj je do masy (nie odciskaj soku, dodaj razem z nim). Wszystko wymieszaj, a następnie przełóż masę do formy na muffinki i piecz w 180°C (termoobieg) przez 15 minut. Na wierzchu babeczek możesz ułożyć pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Muffinki przechowuj w lodówce. Są równie dobre na drugi dzień.