50 dag kalafiora 25 dag włoszczyzny 1 3/4 l wody 1/4 l mleka 2 dag tłuszczu 3 dag mąki sól 1-2 żółtka 1 łyżka siekanego koperku
fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Zupa kalafiorowa
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości. Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną.