Desery i przekąski to posiłki, bez których często nie wyobrażamy sobie życia. Chwile przyjemności mogą jednak być niezwykle niebezpieczne dla sylwetki i zdrowia. Zwykle tego rodzaju posiłki są bardzo kaloryczne, dostarczają dużo tłuszczu i cukru. Ale można zrobić deser, który jest smaczny i… dietetyczny! 
fit.pl
2014-07-15 00:00
Udostępnij
Jak zrobić bezkaloryczny deser?


Zdrowa, bezkaloryczna przekąska

Przygotowanie takiego deseru to nie lada wyzwanie.

Pierwsze założenie - nie powinien on dostarczać prawie wcale kalorii. Oznacza to, że należy użyć produktów o znikomej wartości energetycznej lub takich, których organizm nie przyswaja dobrze.

Założenie drugie - posiłek powinien być zdrowy, nie dostarczać konserwantów i szkodliwych substancji, które mogą negatywnie wypływać na funkcjonowanie organizmu. W przedbiegach odpada większość produktów typu "zero" czy "light", ponieważ zwykle naładowane są szkodliwą chemią. 

Trzecie założenie – taki deser musi być smaczny. I to chyba najtrudniejszy warunek do spełnienia



Przygotowanie takiego posiłku jest jednak możliwe. Wystarczą 4 składniki i odrobina kreatywności. Przykład - bezkaloryczna, naturalna galaretka. Potrzebna będzie woda, kilka torebek owocowej herbaty, która nada smak potrawie, stewia, czyli naturalna, bezkaloryczna substancja słodząca. Można ją dostać w większości marketów oraz sklepów ze zdrową żywnością. Ma tę ogromną przewagę na sztucznymi słodzikami, że jest całkowicie bezpieczna dla organizmu - wykazuje nawet pewne działanie prozdrowotne i można poddawać ją obróbce termicznej. Ten dodatek sprawi, że deser będzie słodki. Ostatni składnik to żelatyna spożywcza, którą można zastąpić agarem. Dostarcza bardzo niewielkiej ilości protein, które dodatkowo są słabo przyswajalne. Może za to pozytywnie wpływać na funkcjonowanie stawów. Żelatyna posłuży jako substancja wiążąca galaretkę.

W pierwszej kolejności należy zaparzyć bardzo mocny napar herbaty - 2-3 torebki na około 400-500 ml wody. Następnie, dodajemy stewię oraz żelatynę i mieszamy, aż się rozpuszczą. Kolejny krok to odstawienie deseru na kilka godzin w chłodne miejsce.

Przygotowanie takiej przekąski jest niezwykle proste. Dodatkowo można użyć herbaty o dowolnym smaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by galaretka miała smak miętowy, pomarańczowy czy truskawkowy. Co jednak najważniejsze, taki deser można spożywać w dowolnych ilościach i o dowolnej porze dnia - nawet późno w nocy i nawet podczas bardzo restrykcyjnych diet!

Autor: Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Dołącz do Jacka na portalu Facebook

www.fit.pl