Siarka – minerał piękna, zdrowia i wigoru!

Siarka to żółty minerał, który stanowi około ¼ % masy ludzkiego ciała. Siarka, choć rzadko wymieniana w ścisłej czołówce ważnych minerałów, także pełni tak istotne funkcje w organizmie  
fit.pl
2013-03-19 00:00
Udostępnij
Siarka – minerał piękna, zdrowia i wigoru!
siarka jedzenieChoć na temat siarki mało się mówi, to jednak jest ona bardzo ważnym minerałem w organizmie.

Siarka to przede wszystkim składnik budujący białka, oraz niezbędne aminokwasy – cysteinę i metioninę a także związki takiej, jak: insulina, glutation, koenzym A, tiamina (witamina B1) i biotyna (witaminy H).

Siarka wykorzystywana jest podczas wzrostu tkanek i gojenia uszkodzeń, dzięki niej z organizmu usuwane są toksyczne związki. Siarka odpowiada za prawidłową pracę i budowę stawów, zwłaszcza polecana seniorom z problemami kostno-stawowymi.

Ponadto wpływa na pracę hormonów odpowiedzialnych za zrównoważany nastój i odporność na stres. To dzięki siarce możemy poszczycić się pięknymi paznokciami, mocnymi włosami i jedną skórą!
Nie stwierdzono jeszcze ile organizm ludzki dziennie potrzebuje tego minerału do odpowiedniego funkcjonowania.

Niedobory siarki mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie a zwłaszcza na pogorszenie nastroju: wystąpienia uczucia niepokoju, przygnębienia i apatii. Ponadto niedobory siarki powodują wypadanie włosów, bladość skóry, łamliwość paznokci, problemy z wątrobą.

Źródło siarki

Podstawowymi produktami, które w codziennej diecie dostarczają organizmowi siarki są:
  • mięso
  • sery (podpuszczkowe)
  • warzywa roślin strączkowych i kapustnych
  • jaja
  • ryby
     

www.fit.pl