Algi morskie są doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, dzięki czemu zapewniają zdrowie i chronią przed chorobami. Gwarantują witalność, energię i szczupłą sylwetkę
fit.pl
2010-09-08 00:00
Udostępnij
Z morza na talerz
algi zajDobroczynne działanie wodorostów znane jest od wieków. To naturalne źródło wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę C oraz K i E. Algi bogate są w wapń, żelazo, potas, siarkę, jod, a także śladowe ilości pierwiastków takich jak manganu, cynku i krzemu.
Wyróżnia ich  dobra przyswajalność przez organizm. Menu, w którym znajda się algi, sprzyja odchudzaniu, poprawia pracę przewodu pokarmowego, pomaga oczyszczać organizm, zmniejsza łaknienie, wzmacnia odporność, pracę serca, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Dzięki zawartości jodu, są naturalnym środkiem stosowanym przy niedoczynności tarczycy.

Algi to skarbnica aminokwasów, dlatego nie może ich zabraknąć w diecie wegetariańskiej. Z glonów można przygotowywać między innymi sałatki i  zupy. Glony można spotkać w sushi, a także są składnikiem kilku produktów spożywczych. Znajdziemy je w napojach sojowych, galaretkach i deserach, w  których glony zastępują żelatynę zwierzęcą lub inny zagęszczacz.

Algi mają szerokie zastosowanie także w kosmetologii. Salony piękności oferują wiele zabiegów pielęgnacyjno-upiekszających na bazie algi Algi można kupić również w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością w postaci tabletek, kapsułek, żelu i proszku.

www.fit.pl