Odpowiedź brzmi: solić, ale z umiarem. Sól w niewielkich ilościach jest bowiem niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza osób aktywnych. Nie wspominając o tym, że dodaje smaku potrawom
fit.pl
2007-08-01 00:00
Udostępnij
Solić, czy nie solić?
Sól to jedna z najpowszechniej stosowanych przypraw na świecie. Jest używana znacznie częściej niż np. pieprz, papryka, chilii czy curry. Podnosi i wzbogaca walory smakowe potraw (np. ryb i potraw mięsnych), jest także głównym składnikiem w procesie konserwacji surowych produktów. Sól to taka kulinarna „kropka nad i”. Ale czy możemy się bez niej obejść?

Sprawą dyskusyjną jest rola soli, jaką odgrywa ona w naszym organizmie i zachodzących w nim procesach. Istnieje wiele kontrowersji, dotyczących tej kwestii. Spróbujmy przeanalizować wszystkie za i przeciw.

Redukujmy ilość spożywanej soli

Najlepiej będzie, jeśli w sposób rozsądny ograniczymy dzienne spożycie soli. Zdrowy organizm potrzebuje niewielkiej ilości soli dla zaspokojenia swojego dziennego zapotrzebowania (tzn. mniej niż 1/4 łyżeczki soli dziennie). Polacy, jak donosi WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), zjadają o wiele więcej soli (nawet trzykrotnie przekraczając normę).

Jedzenie zbyt małej ilości soli nie stanowi zagrożenia dla zdrowych ludzi. Należy pamiętać, że sól znajduje się w gotowych produktach np. w wędlinach. Ilość soli, dostarczona w produktach spożywczych, w zupełności wystarczy na dzienne zapotrzebowanie organizmu. Optymalnym rozwiązaniem, pozwalającym na ograniczanie jej spożycia, byłoby unikanie dosalania już i tak obficie posolonych w procesie przetwórczym potraw i produktów. Zmniejszenie ilości soli w codziennym menu powinniśmy rozpocząć już przy zakupie żywności, czytając dokładnie etykiety, informujące o jej zawartości (niektórzy producenci tworzą nowe receptury swoich wyrobów, obniżając poziom sodu w produkcie).

Jak ograniczyć i wykluczyć sól?
  • Częściej jedz świeże owoce i warzywa. Zawierają bardzo mało soli (jest ona dodawana dopiero podczas ich konserwowania).
  • Czytaj na etykietach skład kupowanych produktów i wybieraj te z mniejszą zawartością sodu.
  • Zamiast soli używaj ziół (tymianek, bazylia, majeranek, rozmaryn) jako przypraw do przyrządzania potraw
  • Kupuj świeże ryby, skorupiaki, drób i mięso. Zawierają one mniej soli niż większość puszkowanych i konserwowanych produktów.
  • Szukaj oznaczeń - mała zawartość soli.
  • Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować dosalanie potraw podczas przyrządzania jak również podczas jedzenia.

warzywa owoce[-------]

Staraj się robić to stopniowo! Posiłki bez soli z początku będą ci się wydawać niesmaczne, ale pamiętaj, że są zdrowsze. Z czasem przyzwyczaisz się do tego smaku i odkryjesz naturalny smak i zapach każdej potrawy czy produktu.

Gdzie jest najwięcej soli? Oczywiście w słonych przekąskach: chipsach, krakersach, paluszkach i orzeszkach. Dużą zawartością soli charakteryzuje się również białe pieczywo. Staraj się nie jeść tych produktów.

Dwie strony medalu

Lekarze apelują i informują o negatywnych skutkach spożywania soli. Powinni ograniczyć spożywanie soli albo całkowicie ją wyeliminować osoby:
  • otyłe
  • palacze
  • zawałowcy
  • osoby mało aktywne fizycznie
  • osoby z nadciśnieniem

Dietetycy i kardiolodzy określają sól kuchenną jako „białą śmierć” i przestrzegają przed nadmiernym soleniem, ze względu na powstawanie:
  • nadciśnienia tętniczego, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia (zawały serca, wylewy)
  • nadmiar soli powoduje zwiększenie pobrania i zatrzymywania wody w organizmie (prawidłowa czynność nerek powoduje wydalanie nadmiaru tego składnika, natomiast w przypadku upośledzonej ich funkcji może nastąpić ich obrzęk)

Ale warto też wiedzieć, że spożycie racjonalnych ilości soli może mieć też pozytywne skutki. Sól jest potrzebna organizmowi. Pomaga ona w:
  • utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • regulacji gospodarki wodnej organizmu

Biopierwiastki, znajdujące się w soli, są czynnikami potrzebnymi do reakcji chemicznej, które zachodzą w organizmie człowieka. Regulują procesy metaboliczne i przemianę materii. Korzystnie wpływają na gospodarkę wodno - elektrolitową organizmu. Nadmierne ograniczanie spożycia sodu nie jest wskazane, ponieważ sód odpowiada za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi, za transport wielu składników odżywczych.

O soli dla aktywnych

W niektórych sytuacjach (np. u osób bardzo aktywnych fizycznie) może dojść do niedoboru soli. Spada wtedy raptownie wydolność fizyczna, osoby te mogą odczuwać senność. Prowadzić to może nawet do zasłabnięcia i utraty przytomności. Najczęściej dzieje się tak w przypadku odwodnienia organizmu, na co szczególnie łatwo narazić przy bardzo intensywnym treningu.

www.fit.pl