fit.pl mobile logo


Budowa i podział białek

Właściwości białek Z ich obecnością związane są wszelkie funkcje życiowe i dlatego nazwano je proteinami (od greckiego słowa protos — pierwszy, najważniejszy).
Właściwości białek
Z ich obecnością związane są wszelkie funkcje życiowe i dlatego nazwano je proteinami (od greckiego słowa protos — pierwszy, najważniejszy). Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z ilościowego punktu widzenia znajduje się na drugim miejscu po wodzie.
Białka należą do substancji, które nie mogą być zastąpione w ustroju inną substancją (gdyż inne składniki nie mają w swojej budowie N, więc nie ma z czego wytwarzać białek) ani też nie mogą być w nim magazynowane. Część białek rozpuszcza się w wodzie, część w wodnych roztworach kwasów, zasad i soli. Natomiast żadne nie rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych (poza alkoholem).

Budowa i podział
Wszystkie białka zawierają w swoim składzie węgiel, tlen, wodór, azot. W skład wielu z nich oprócz wymienionych pierwiastków wchodzi też siarka fosfor, a nieraz również żelazo, cynk, miedź, mangan i jod. Podstawą budowy białek są aminokwasy, związki zawierające grupę karboksylową (—COOH)- kwasową i aminową (—NH2) – zasadową. Niektóre aminokwasy zamiast gr. aminowej posiadają grupę iminową ( - NH). Związki te mogą reagować zarówno z kwasami, jak i zasadami, są więc związkami amfoterycznymi. Połączenia dwóch lub kilku cząsteczek aminokwasów noszą nazwę peptydów. Z dwóch cząsteczek aminokwasów powstają dipeptydy z trzech — tripeptydy itd. Aminokwasy w peptydach połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Peptydy mogą się łączyć z wolnymi aminokwasami lub innymi peptydami tworząc związek bardziej złożony- oligopeptydy ( do 10 am.) lub polipeptydy.

Białka proste
Białka proste zawierają w swoim składzie wyłącznie lub prawie wyłącznie aminokwasy.

Białka proste dzielimy na następujące grupy:

*Albuminy:
-białka obojętne,
-bardzo rozpowszechnione w świecie zwierzęcym i roślinnym.
-rozpuszczalne w wodzie, rozcieńczonych roztworach soli, kwasów i zasad,
-są we krwi, w mięśniach, mleku, jajkach np. miogen — białko występujące w mięśniach, leguminę — białko grochu i inne.
*Globuliny:
-nie rozpuszczają się w wodzie, natomiast ulegają rozpuszczeniu w rozcieńczonych zasadach i mocnych kwasach.
-występują między innymi w mleku, surowicy krwi, w nasionach.
-globuliny i albuminy osadzają się na dnie naczynia, w którym gotujemy mleko.
-do globulin zaliczamy między innymi miozynę (białko mięśni), fibrynogen
(białko osocza krwi), fazeolinę (białko zawarte w fasoli) i inne.

[-------]

*Protaminy:
-najprostsze białka, występujące np. w plemnikach ryb.
-białka te nie ulegają ścinaniu ani denaturacji
-zawierają one dużo azotu (25—30%), natomiast nie mają prawie wcale siarki.
*Histony:
- rozpuszczają się w wodzie, a pod wpływem amoniaku lub kwasu azotowego wytrącają się już na zimno.
- są to białka bardzo rozpowszechnione w świecie zwierzęcym i roślinnym jako białka charakterystyczne dla jąder komórkowych
*Skleroproteiny (białka szkieletowe):
- do białek tych należy m.in.: kolagen (substancja klejowa), białko tkanki łącznej kości, chrząstek i więzadeł oraz keratyna ( białko włosów, paznokci, naskórka)
- nierozpuszczalność w wodzie, rozcieńczonych kwasach i zasadach
*Fosfoproteiny (kazeina mleka, witalina, żółtka jaja i inne),
*Gluteliny (białka roślinne)
*Proialminy (składniki ziaren zbóż)

Białka złożone
Białka złożone zawierają także części niebiałkowe, tzw. grupy prostetycze. Częściami tymi są między innymi: barwniki, węglowodany, kwasy nukleinowe, kwas fosforowy i inne.

Białka złożone dzielimy na:
*Fosfoproteidy :
-zawierają kwas fosforowy.
-w wodzie rozpuszczają się słabo.
-typowym przykładem białek z tej grupy jest kazeina (sernik) — główny składnik białka mleka, w którym występuje w postaci soli wapniowej; utrzymuje również tłuszcz mleka w postaci zemulgowanej
*Nukleoproteidy:
-białka o najbardziej złożonej budowie,
-znajdują się głównie w jądrach komórek,
-rozpuszczają się w roztworach kwasów i zasad, a podczas gotowania ulegają ścinaniu
-maja charakter silnie kwasowy.
*Glikoproteidy:
- połączenia białka z węglowodanami (głównie z glukozą i mannozą)
- glikoproteidów zaliczamy np. heparynę
*Chromoproteidy:
-grupę białek połączonych z barwnikami np. hemoglobiną
*Metaloproteidy.
-ich grupę prostetyczna stanowią metale ciężkie (np. Fe, Cn, Cu, itd).
- przedstawicielem jest ferrytyna (nośnik Fe w ustroju – zmienia Fe3+ na Fe2+).
*Pipoproteidy:
- ich grupą prostetyczna są tłuszcze (np. trombokinaza).

www.fit.pl
 


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl