Burger z grillowanym kurczakiem
Składniki:
-
100 g piersi z kurczaka
-
1 bułka pełnoziarnista
-
Liście sałaty, plaster pomidora, ogórek
-
1 łyżeczka jogurtowego sosu lub musztardy
Przygotowanie:
-
Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
-
Grilluj lub smaż na minimalnej ilości oleju.
-
Bułkę podgrzej, dodaj warzywa, kurczaka i lekki sos. Gotowe!
295 kcal, 30 g białka, 5 g tłuszczu, 28 g węglowodanów
Burger wegetariański z ciecierzycy
Składniki:
-
150 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
-
1 jajko
-
2 łyżki bułki tartej
-
Przyprawy: papryka, czosnek, sól, pieprz
-
1 bułka pełnoziarnista
-
Warzywa: rukola, pomidor, ogórek kiszony
Przygotowanie:
-
Ciecierzycę rozgnieć widelcem, dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy.
-
Uformuj kotlet i smaż na patelni lub piecz w piekarniku 20 min w 180°C.
-
Podawaj w bułce z warzywami i lekkim sosem jogurtowym.
555 kcal, 26 g białka, 12 g tłuszczu, 79 g węglowodanów
Burger rybny z łososiem
Składniki:
-
100 g filetu z łososia
-
1 bułka pełnoziarnista
-
Liście sałaty, plaster ogórka, pomidora
-
1 łyżeczka sosu koperkowego lub jogurtowego
Przygotowanie:
-
Łososia przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
-
Grilluj lub piecz w piekarniku 15 min w 180°C.
-
Bułkę podgrzej, dodaj warzywa, rybę i sos. Gotowe!
398 kcal, 26 g białka, 17 g tłuszczu, 28 g węglowodanów
Zdrowsze, sycące i pyszne – możesz jeść bez wyrzutów sumienia!
Burger Drwala raz na jakiś czas – ok. Codziennie – lepiej nie ryzykować.