fit.pl mobile logo

Chleb nasz powszedni

Chleb jada się na całym świecie. Zanim na dobre zadomowił się na naszych stołach, długo konkurował z kluskami oraz tzw. bryją. Bryja była jednolitą papką, gotowaną z rozgniecionego zboża, wody i mleka.

chleb1Chleb zanim na dobre zadomowił się na naszych stołach, długo konkurował z kluskami oraz tzw. bryją. Bryja była jednolitą papką, gotowaną z rozgniecionego zboża, wody i mleka.

Chleb jada się na całym świecie. Nie pod każdą jednak szerokością geograficzną ma on postać i smak znanego nam chleba z mąki żytniej i pszennej. W Ameryce dużym wzięciem cieszy się pieczywo z mąki kukurydzianej. W Afryce chleb piecze się z manioku i sago. W południowej Azji ponad miliard ludzi jada gomółki wypiekane z ryżowej bryi.

Od kłosa do bochenka
Do pieczenia chleba używa się mąki, wody, soli oraz dodatków podwyższających jego wartość odżywczą (mleko, cukier, jajka, tłuszcz, miód, mak, sezam, przyprawy). Często stosuje się także środki smakowo-zapachowe oraz spulchniające. Ale na jakość chleba wpływa głównie jakość mąki oraz sposób przygotowania ciasta. Mąka przeznaczona do wypieku chleba powinna być bogata w gluten (substancję białkową), który w połączeniu z wodą pęcznieje. Im mąka ma wyższą zawartość glutenu, tym jest lepsza. Pieczywo z takiej mąki jest kształtne, elastyczne i puszyste (ma dużo drobnych porów), ma również chrupiącą skórkę i długo pozostaje wilgotne. Najwięcej glutenu zawiera pszenica.

Tajemnice wyrobu ciasta
Ciasto przygotowuje się metodą fermentacji jedno- lub wielofazowej. Fermentacja wielofazowa polega na stopniowym dodawaniu składników i kilkakrotnym zagniataniu i odstawianiu ciasta do wyrośnięcia. Nawet wtedy, gdy składniki ciasta zostały wymieszane jednocześnie, po okresie fermentacji ciasto należy jeszcze kilkakrotnie zagnieść. Dłuższe wyrabianie sprawia, że zwiększa ono objętość i jest pulchniejsze. Ciasto na chleb zagniata się dłużej niż ciasto na bułki. W dobrym pieczywie powietrze stanowi około 60 proc. jego objętości.

[-------]

chleb4Pszenne, żytnie, mieszane, z dodatkami
Rzadko zdarza się, by pieczywo wypiekano wyłącznie z jednego rodzaju mąki. Prawie do każdego pszennego dodaje się niewielkie ilości mąki żytniej, a do żytniego - pszennej. To poprawia jakość, smak oraz wartość odżywczą pieczywa (w ziarnie żyta jest więcej witaminy B2, manganu i cynku, natomiast w pszenicy – białka, witamin z grupy B, PP oraz magnezu). Jeśli proporcje dwóch rodzajów mąki są zbliżone, pieczywo nosi nazwę mieszanego. Pieczywo z dodatkiem ziaren, np. słonecznika, sezamu, soi lub siemienia lnianego, jest nie tylko smaczniejsze, ale i bogatsze w mikroelementy i w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu). Zdrowe jest także pieczywo z dodatkiem kminku, który łagodzi wzdęcia. Podczas domowego pieczenia warto poeksperymentować i użyć jako dodatków: migdałów, orzechów, a nawet alkoholi, np. rumu lub winiaku. Można uzyskać nowe efekty smakowe, dodając anyżek, imbir, kardamon lub mielone goździki.

Jak przechowywać?
Dobre pieczywo, nie zawierające żadnych środków konserwujących, powinno utrzymać świeżość i smak przez okres 2-3 dni. Jednak nawet najlepsze, już po kilkunastu godzinach od upieczenia zaczyna czerstwieć (tzn. odparowuje z niego woda). By przedłużyć świeżość pieczywa, warto przechowywać je w przewiewnych pojemnikach (chlebakach drewnianych lub plastykowych) albo owinięte w płócienną serwetkę - w garnkach z pokrywkami. Pieczywo trzymane w małych workach z folii polietylenowej szybko wilgotnieje i pleśnieje, ponieważ procesy odparowania wody są utrudnione. Pieczywo można zamrażać. Aby zachowało aromat i świeżość, należy je szczelnie opakować i zamrozić. W zamrażarce, w temperaturze -18°C, może leżeć nawet 3 miesiące.

[-------]

Chrupkie pieczywo dietetycznechleb2
Pieczywo chrupkie wypieka się na ogół z ciemnej żytniej mąki. Często jednak używa się także kaszek zbożowych oraz rozdrobnionych nasion roślin strączkowych. Chleb ma postać cienkich płatków. W porównaniu z pieczywem tradycyjnym zawiera bardzo mało wody (8-10 zamiast 40 proc.). Jest także znacznie kaloryczniejszy, ale pojedynczy płatek ma o wiele mniej kalorii niż tradycyjna kromka. Jeden płatek chrupkiego chleba waży przeciętnie 10g i ma 35kcal, a kromka białego chleba o grubości około 1cm i wadze 30g - 75kcal.

Alternatywa dla dbających o linię
Pieczywo chrupkie jest ciekawym substytutem tradycyjnego chleba we wszystkich dietach dla osób odchudzających się. Producenci prześcigają się w oferowaniu szerokiej gamy smakowej tych wyrobów. Można znaleźć listki pieczywa posypane ziarnami zbóż, sezamem, serem, cynamonem, papryką, ziołami. Dla osób nie przepadających za pieczywem pszenno-żytnim, adresowane jest pieczywo ryżowe i kukurydziane.

[-------]

Ciekawostki:

  • Zapleśniały chleb nie nadaje się do jedzenia. Pleśń powoduje rozkładanie się białka i skrobi, ponadto wydzielają się z niej substancje rakotwórcze, mykotoksyny.
  • Pieczywo czerstwe jest zdrowsze od pieczywa świeżego. Można też je odświeżyć w całości lub pokrojone na kromki, skropić odrobiną wody lub mleka i włożyć na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika lub kuchenki mikrofalowej.
  • Stosunkowo od niedawna na rynku dostępne jest surowe pieczywo mrożone. Przechowuje się je w zamrażarce (w temperaturze -18°C) nawet rok.
  • Chleb robiony na zakwasie (kawałku ciasta z poprzedniego wypieku, zawierającego rozmnożone drożdże i bakterie kwasu mlekowego) bywa lepiej, równiej wyrośnięty i wypieczony niż na drożdżach. Dodatek kminku lub czarnuszki czyni ten chleb łatwiej strawnym i łagodzi jego kwaśny smak.


chleb3


Renomowana piekarnia
Paryska piekarnia Marcela Sarrau słynie z doskonałych bagietek, ale oprócz współczesnego pieczywa można w niej kupić także „Chleb Faraonów”, „Chleb Średniowiecznych Żebraków”, „Bułkę Papieską” i wiele innych wypieków, sporządzanych według oryginalnych pradawnych tradycyjnych receptur. 


Ile chleba zjada przeciętny Polak
W ilości zjadanego pieczywa znajdujemy się w ścisłej europejskiej czołówce. Rocznie zjadamy 100 kg chleba i ponad 50 kg ciastek na osobę. Za nami są Włochy (85 kg), Niemcy (80 kg), Luksemburg (50 kg) oraz Wielka Brytania (46 kg). Pieczywo stanowi aż 1/3 naszej codziennej diety.


Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
www.fit.pl



PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl