Szukasz sprawdzonego sposobu na odchudzanie? Musisz uzmysłowić sobie, iż nie ma magicznych potraw, ani zestawów pokarmów, dzięki którym Twoja waga zmniejszy się bez wyrzeczeń
fit.pl
2012-03-09 00:00
Udostępnij
Czas na zmiany w odżywianiu
odchduzanie2

>>>SPRAWDŹ ILE MOŻESZ SCHUDNĄĆ. DARMOWA PORADA DIETETYCZNA>>>

Powinnaś pamiętać, że bezkrytyczne stosowanie cudownej diety wpływa destrukcyjnie na organizm. Obecność pigułek odchudzających na rynku nie oznacza, że wystarczy je przyjmować, a niechciane kilogramy same odejdą, a Ty będziesz cieszyła się smukłą sylwetką.  Ponadto rezultat takiego odchudzania zawsze jest krótkotrwały, ponieważ efekt jojo niweczy nasze starania i szybko wracamy do swojej poprzedniej wagi. Chcąc zachować zgrabną sylwetkę przez cały czas, jednocześnie czując się zdrowo, należy wprowadzić zmiany w odżywianiu, rezygnując z wysokokalorycznych produktów oraz ograniczając spożycie alkoholu.

Jedyne, co skutkuje to ograniczenie ilości spożywanych kalorii.

Zacznijmy od produktów zbożowych, zamiast zajadać się pszennymi kajzerkami sięgnijmy po niskokaloryczny chleb razowy. Produkty pełnoziarniste zaopatrują nas w wartościowe składniki balastowe.

Pieczywo
Wysokokaloryczny Niskokaloryczny
biały chleb chleb razowy
pszenne bułeczki pieczywo pełnoziarniste
pieczywo cukiernicze pumpernikiel
  graham


Nabiał
Wysokokaloryczny Niskokaloryczny
tłuste meleko mleko odtłuszczone (0,5%)
słodkie mleczne napoje jogurt naturalny
pełnotłuste sery: białe, żółte i topione, kefir, maślanka
tłuste i słodzone jogurty chudy twaróg
serki homogenizowane  

[-------]

Mięso - powinniśmy spożywać tylko 2 – 3 razy w tygodniu.
Wyskokaloryczny Niskokaloryczny
mięso wieprzowe kurczaki i idnyk bez skóry
tłusta wołowina cielęcina
kaczka ryby
baranina chuda wołowina
podroby, paówki, pasztety chude wędliny z drobiu
boczek, wędzonki, kiełbasy chude mięsa pieczone

Przekąski

Główną naszą przekąską powinny być świeże owoce i warzywa, możemy nawet łączyć je ze sobą, co zapewni nam ciekawe przeżycia smakowe. Dobierajmy składniki o różnych kolorach, wyczarowując tęczę na talerzu.
Wysokokaloryczny Niskokaloryczny
czekolady owoce
cukierki warzywa
ciasta, torty, ciasteczka małe ilości orzechów laskowych, nasion słonecznika, dyni
orzeszki prażone niewielkie ilości suszonych owoców
chipsy, paluszki  

Ograniczmy spożywanie alkoholu zastępując go świeżymi sokami owocowymi, spożywajmy dużo wody mineralnej i zielonej herbaty. Nie oszczędzajmy na przyprawach, zwłaszcza tych, które pomagają spalać tłuszcz czyli pieprz, imbir, kurkuma oraz chili jednocześnie, cukier i sól używajmy z umiarem. Pamiętajmy o tym, aby urozmaicać nasze potrawy, ponieważ monotonia w kuchni wpływa na naszą chęć do sięgania po produkty wysokokaloryczne.

Aby schudnąć nie zawsze trzeba wciąż stosować korzystać „cudownych” diet. Preparaty odchudzające skutecznie działają na naszą podświadomość. Ale pamiętajmy, że to od nas samych zależy jak schudniemy i jak utrzymamy zgrabną sylwetkę.  Często wprowadzenie niezbędnych korekt w sposobie odżywania, połączone z uczestniczeniem w zajęciach ruchowych przynosi oczekiwane rezultaty dlatego warto zapoznać się z kalorycznością produktów, które najczęściej spożywamy.

Jedzmy tylko wtedy, gdy jesteśmy głodni, liczmy kalorie oraz zrezygnujmy z tych produktów, które powodują, że przybieramy na wadze a efekty szybko nas zadziwią.


  www.dieta.fit.pl