Sezon plażowy zbliża się wielkimi krokami – po długiej zimie warto odpowiednio przygotować skórę do kontaktu z promieniami słonecznymi
fit.pl
2010-05-19 00:00
Udostępnij
Dieta przed wyjściem na plażę
carrotSpragnieni słonecznego ciepła często zapominamy, jak ważna jest dieta dla ochrony wakacyjnej skóry i jak zdobyć zdrową, długotrwałą opaleniznę.

Minimum miesiąc przed urlopem, warto zmodyfikować dietę tak, by służyła ochronie skóry. Na szczęście wiosna i lato obfitują w świeże warzywa i owoce, które w letniej diecie powinny stanowić podstawę. Zielone liściaste warzywa, czerwono-, bordowo-, fioletowo- wybarwione i kwaskowe owoce to cenne źródło antyoksydacyjnych składników. Zawarte w nich witaminy: A, C i E są niezastąpionymi przeciwutleniaczami, które bronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wspomagają układ immunologiczny, witamina C zapobiega przebarwieniom (mgiełka z naturalną witaminą C świetnie zabezpieczy skórę również od zewnątrz). Znajdziesz ją w: porzeczkach, szczególnie czarnej odmianie kiwi, aronii, kalafiorze, owocach cytrusowych, kapuście i brukselce. Witaminy A i E odpowiadają za regenerację i utrzymanie nawodnienia naskórka, co pozwala na budowanie trwałej opalenizny, bez łuszczących się miejsc. Szukaj ich w takich produktach jak: masło naturalne, jajka, olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, szczególnie włoskie, awokado, natka pietruszki, brokuły.

Pierwiastki takie jak: cynk, miedź, selen (korzystnie wpływa na przyswajanie witaminy E) wspomagają obronę przed wolnymi rodnikami, a mangan ponadto jest niezbędny do wytwarzania endogennego kolagenu – białka odpowiedzialnego za sprężystość skóry. Znajdziesz je w: owocach morza, mięsie indyka, kiełkach, migdałach, czosnku, sardynkach, zielonej herbacie.

Beta-karoten i witamina A utrwalają opaleniznę i przyspieszają zdobycie złotego odcieniu skóry. Tego barwnika szukaj w: marchwi, pomidorach, szparagach, awokado, szpinaku i zielonej fasolce.

Pij wodę

Podczas plażowania woda z cytryną ma za zadanie nie tylko gasić pragnienie. Odpowiednia ilość wody (czyli zwiększona, niż podczas chłodnych pór roku) pozwoli na utrzymanie nawodnienia skóry dzięki czemu będzie ona elastyczna i mniej skłonna do przesuszania pod wpływam słońca. Poza tym pocąc się tracimy elektrolity z organizmu, więc żeby dodatkowo nie odwodnić się odstaw kawę, czarną herbatę i słodkie napoje. Pij jak najwięcej wody, dwa razy dziennie sięgnij po słaby napar z zielonej herbaty i jedną porcję świeżo wyciśniętego soku, bądź koktajlu owocowego.

Pamiętaj, żeby ustrzec się przed poparzeniami i przebarwieniami skórnymi zażywaj kąpieli słonecznych od rana do południa i po godzinie 16. Nie zapomnij o dobrych kosmetykach z wysokim filtrem blokujących absorpcję promieniowania UVA i UVB.

Ewa Wijatkowska

www.fit.pl