Najważniejsze to znać zasady: unikamy węglowodanów, cukrów, owoców o wysokim indeksie glikemicznym i gotowych sosów. W zamian stawiamy na wysokiej jakości tłuszcze, białko i warzywa niskoskrobiowe. Oto pięć przepisów na dania z grilla, które nie wybiją Cię z ketozy oraz dwie sałatki, które doskonale uzupełnią posiłek.
Grillowany boczek z rozmarynem i czosnkiem
Boczek to keto-ikona. W tej wersji zyskuje nowy wymiar smaku. To danie, które może spokojnie zastąpić klasyczną karkówkę.
Składniki: 500 g boczku w plastrach, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, świeży rozmaryn, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Boczek marynujemy przez godzinę w oliwie z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Grillujemy na średnim ogniu, aż będzie złocisty i chrupiący.
Szaszłyki z kurczaka w oleju kokosowym
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki papryki słodkiej, sól, 1 cukinia, 1 czerwona cebula.
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i przyprawach. Nabijamy na patyki z cukinią i cebulą. Grillujemy po 5–6 minut z każdej strony.
Grillowany łosoś z masłem czosnkowym
Tłuste ryby to fundament keto. Łosoś grillowany na tackach aluminiowych, podlany masłem z dodatkiem czosnku i cytryny, smakuje wyśmienicie. Najlepiej serwować go ze świeżym koperkiem i plasterkiem cytryny na wierzchu. Nie tylko dostarcza pełnowartościowego białka, ale i kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne.
Składniki: 2 filety z łososia, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, plaster cytryny, koperek, sól.
Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy z czosnkiem. Łososia kładziemy na folii aluminiowej, polewamy masłem, posypujemy koperkiem, kładziemy plaster cytryny. Grillujemy 10–12 minut.
Kiełbasa chorizo z grillowanym awokado
Kiełbasy na diecie keto? Tak, ale tylko te o dobrym składzie, bez cukrów i zbędnych wypełniaczy. Chorizo to doskonały wybór. Połączona z połówkami awokado, grillowanymi przez kilka minut, tworzy danie bogate w tłuszcze i smak. Awokado można dodatkowo skropić sokiem z limonki i posypać chili dla zaostrzenia smaku.
Składniki: 2 dobrej jakości kiełbasy chorizo, 1 awokado, sok z limonki, szczypta chili.
Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy na kawałki i grillujemy. Awokado kroimy na połówki, grillujemy miąższem do dołu. Po zdjęciu z grilla skrapiamy limonką i posypujemy chili.
Grillowane halloumi z pesto z rukoli
Dla tych, którzy chcą odpocząć od mięsa, idealnie sprawdzi się grillowany ser halloumi.
Składniki: 200 g sera halloumi, 2 garści rukoli, 1 łyżka orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka startego parmezanu.
Sposób przygotowania: Ser kroimy w plastry i grillujemy z obu stron. Pesto miksujemy z rukoli, orzechów, oliwy i parmezanu. Podajemy razem.
Sałatka z rukoli, boczku i jajka
To sałatka, która spokojnie może stanowić osobny posiłek. Na bazie rukoli, z dodatkiem grillowanego boczku, ugotowanego jajka na twardo i kilku plasterków awokado.
Składniki: garść rukoli, 2 plastry grillowanego boczku, 1 jajko na twardo, pół awokado, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka octu jabłkowego.
Sposób przygotowania: Rukolę mieszamy z pokrojonym jajkiem, boczkiem i awokado. Polewamy dressingiem z musztardy, oliwy i octu.
Zielona sałatka z oliwkami i ogórkiem
Orzeźwiąca, chrupiąca i bardzo szybka w przygotowaniu.
Składniki: pół ogórka, garść miksu sałat, 10 zielonych oliwek, 1 łodyga selera naciowego, 1 łyżka oliwy, sok z ćwiartki cytryny, sól himalajska.
Sposób przygotowania: Wszystko kroimy, mieszamy, polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą.
Grill keto może być pyszny
Nie musisz rezygnować z grillowania, będąc na diecie ketogenicznej. Wystarczy mądrze wybierać składniki i unikać gotowych marynat oraz pieczywa. Mięso, tłuste ryby, sery i warzywa niskoskrobiowe mogą stworzyć zestaw, który zadowoli każdego, kto ceni smak i dba o sylwetkę. Keto grill to nie kompromis, to styl życia z ogniem w tle.