MCT – kokosowy suplement

Tłuszcze MCT są doskonałym źródłem energii, wspomagają procesy anaboliczne oraz ułatwiają odchudzanie. Czemu zawdzięczają swoje unikatowe właściwości? Gdzie ich szukać? Jak dawkować, by uniknąć niekorzystnych efektów ubocznych?
fit.pl
2013-05-21 00:00
Udostępnij
MCT – kokosowy suplement
mtc tluszczMCT (ang. medium-chain triglycerides) to tłuszcze (a dokładnie - trójglicerydy), w których skład wchodzą kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha węglowego. Ich specyficzna budowa decyduje o ich przyswajalności oraz sposobie wykorzystania przez organizm.

Szybsze trawienie, szybsze wchłanianie

Większość tłuszczów jakie spożywamy na co dzień stanowią trójglicerydy długołańcuchowe (LCT). Podlegają one w organizmie ludzkim bardzo złożonym przemianom, a do ich strawienia niezbędna jest obecność żółci oraz enzymów z grupy lipaz. W przypadku tłuszczów MCT jest nieco inaczej. Ich cząsteczki są znacznie mniejsze, przez co ich trawienie i wchłaniania zachodzi dużo szybciej. Specyfiką trójglicerydów średniołańcuchowych jest również to, że mogą być przyswajane nawet przy niedoborze żółci i lipaz.

Szybka energia, szybsze odchudzanie

Tłuszcze MCT łatwo się spalają (znacznie łatwiej niż te długołańcuchowe), stąd mogą stanowić dla organizmu szybkie źródło energii. Jest to wykorzystywane w dietetyce sportowej. W przypadku osób intensywnie trenujących wprowadzenie do diety tłuszczów MCT pozwala oszczędniej gospodarować zapasami glikogenu w czasie wysiłku. Dzięki temu uczucie zmęczenia, które jest ścisłe związane z ubytkiem glikogenu, pojawia się później. Spożywanie tłuszczów MCT przyspiesza również tempo metabolizmu i sprzyja nasileniu spalania tłuszczów, dlatego też, mimo iż są kaloryczne (1 g trójglicerydów średniołańcuchowych dostarcza 8,3 kcal), mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć.

Wiórki, mleczko, olej

Źródłem kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych mogą być suplementy diety i odżywki (olej MCT lub wzbogacone nim gainery) oraz niektóre produkty spożywcze. Najbogatszym źródłem trójglicerydów średniołańcuchowych są orzechy kokosowe. Niewielkie ich ilości występują również w maśle. Do mniej popularnych źródeł zalicza się też ziarna palmowe oraz owoce cynamonowca. Chcąc odczuć korzyści ze spożywania tłuszczów MCT wystarczy wzbogacić codzienny jadłospis w orzechy kokosowe oraz wytwarzane z nich mleko oraz wiórki. W celu uzyskania lepszych efektów w sporcie optymalnym rozwiązaniem jest wprowadzenie do diety oleju kokosowego (nazywanego również olejem MCT). Decydując się na suplementację trzeba jednak pamiętać, że olej kokosowy należy wprowadzać stopniowo, a jego jednorazowa porcja nie powinna przekraczać 30 g. Pozwoli to uniknąć ewentualnych niekorzystnych skutków ubocznych takich jak mdłości, bóle brzucha czy biegunka.

dr Joanna Anna Walczak

www.fit.pl