Papaja - wspomaga trawienie i przedłuża młodość

Papaja - owoc, wciąż postrzegany jako egzotyczny, kryje w sobie bogactwo właściwości korzystnych dla ludzkiego ciała. Niepozorny w formie, przypominający naszą gruszkę, może być lekiem na całe zło… 
fit.pl
2013-11-18 00:00
Udostępnij
Papaja - wspomaga trawienie i przedłuża młodość


Papaja to doskonały owoc dla osób, które mają problemy z żołądkiem. Zawiera ona szereg enzymów, które dobroczynnie wpływają na nasz układ trawienny. Najważniejszym jest papaina, która wspomaga organizm w trawieniu posiłków białkowych. Miąższ owocu usuwa mdłości i uczucie pełnego żołądka po zbyt obfitych posiłkach lub wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu.

Zawarte w papai enzymy - papaina i lizozym – niszczą szkodliwe bakterie oraz zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Papaja polecana jest także jako naturalny suplement diety wspomagający regenerację po długotrwałych chorobach i kuracjach antybiotykami.

Dzięki papainie temu enzymowi papaja zawdzięcza swoje odmładzające działanie. Mechanizm jest bardzo prosty: gdy lepiej trawimy, łatwiej przyswajamy wszystkie składniki odżywcze dostarczane w pokarmie. Badania wykazały, że papaja może mieć znaczny wpływ na zatrzymanie rozwoju komórek rakowych.

Papaja zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak witamina C, wapń, potas, żelazo, magnez. Carpainy zawarte w papai mogą pomóc wyleczyć pewne rodzaje chorób, takich jak cukrzyca, a nawet nowotwór.  Papaja może również zmniejszyć szanse zawału serca. Natomiast nasiona papai mogą zapobiegać zaburzeniom pracy nerek dzięki temu, że posiadają one flawonoidy, które mogą zapobiegać tworzeniu chorób przez zarazki. Miąższ owocu jest bogaty w beta-karoten – prowitaminę A oraz witaminę, dzięki czemu jedzenie papai wpływa na wzrok.

Wyciąg z owoców lub liści papai ma właściwości zapobiegające powstawaniu komórek nowotworowych szyjki macicy, trzustki i płuc.

Owoc papai zawiera w swoim składzie: 
  • 9 % cukrów ( sacharozę, fruktozę, glukozę), 
  • karoten, 
  • witaminę C i A, 
  • niewielką ilość kwasu cytrynowego i jabłkowego ( 0,2 %), 
  • 100 gram owocu zawiera 38 kcal.

Oto kilka dodatkowych zalet papai:
  • Zawiera argininę, która wpływa na męską płodność;
  • Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny;
  • Zawarte w niej carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji;
  • Dzięki fibrynom papaja usprawnia proces krzepnięcia krwi;
  • Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko przywraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.

www.dieta.fit.pl