Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm. Odstawić. Rozgrzać 3 łyżki oleju w woku lub na patelni, wrzucić czosnek i kurczaka, smażyć ok 8 minut mieszając. Dodać kapustę, marchew, dymkę, makaron i smażyć ok 3 min na dużym ogniu aż warzywa zmiękną. Wyłączyć gaz, dodać sos ostrygowy, sól, cukier, pieprz. dokładnie wymieszać. kiedy masa ostygnie przygotować placki. Smarować jedną stronę każdego z nich wodą. na każdym placku układać po łyżce farszu, zawijać 2 brzegi do środka i zwinąć ruloniki. Smarować koniec placka jajkiem i docisnąć (dzięki temu sajgonki nie będą się rozpadać). Wstawić do lodówki. Rozgrzać olej na patelni lub w woku. Smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać na liściach sałaty, posypane siekaną sałatą i miętą. Serwujemy z gotowym sosem chili lub nuoc cham.
Sajgonki
* 20 g makaronu sojowego * 3 łyżki oleju roślinnego * 3 posiekane ząbki czosnku * 300 g mielonego mięsa kurczaka * 1/4 drobno posiekanej kapusty * 1 pokrojona w cienkie paseczki marchew * 2 drobno posiekane dymki * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 1/2 łyżeczki białego pieprzu * 1 łyżka sosu ostrygowego * 20-25 placków papieru ryżowego * 1 rozmącone jajko * olej do głębokiego smażenia * nuoc cham * sałata * liście mięty
