Ser żółty to doskonały dodatek do kanapek i sałatek. Można go jeść na zimno i na ciepło. Okazuje się, że jest także zdrowy
fit.pl
2010-02-12 00:00
Udostępnij
Ser żółty na zdrowie
Sery twarde są jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, chronią więc nasze kości przed osteoporozą a zęby przed próchnicą.

Ser żółty zawiera wapń, potas, fosfor i cynk. 7 gram sera zawiera tyle wartości odżywczych, co szklanka mleka. Dodatkowo ser utrzymuje korzystne ph w jamie ustnej i obniża demineralizację, dzięki temu kamień odkłada się wolniej.

Naukowcy przebadali przede wszystkim sery z dobrych gatunków, takich jak szwajcarski czy chedar. Popularne w Polsce wyroby seropodobne (Wyrób seropodobny od sera żółtego odróżnia wykorzystanie do produkcji tłuszczy roślinnych, mleka w proszku, skrobi pszennej. ), które w promocyjnej cenie 12,99 są sprzedawane w polskich sklepach, nie mają zdrowotnych właściwości.

Należy pamiętać, że sery zawierają dużo soli. Tak więc osoby cierpiące na nadciśnienie nie powinny jeść sera żółtego w nadmiarze. Wadą sera jest również wysoka kaloryczność.

Dlatego też musimy pamiętać, że sięgając po ser nie powinniśmy go zjadać w nadmiarze.

www.fit.pl