Tagliatelle z pesto z rukoli

Polacy kochają włoską kuchnię, jest więc duża szansa, że i Twoja ukochana zachwali propozycję wprost z Półwyspu Apenińskiego. Do wyczarowania potrawy: Tagliatelle z pesto z rukoli, nie potrzebujesz wielu sprzętów – przygotuj garnek, blender, miskę, durszlak i łopatkę do mieszania. Z produktów postaw na te typowo włoskie: klasyczny makaron tagliatelle, aromatyczną, już umytą rukolę, niezawodne dodatki w postaci wysokiej jakości oliwy z oliwek, parmezanu, orzeszków piniowych. Do tego czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku
2020-03-05 00:00
Udostępnij
Tagliatelle z pesto z rukoli

- Kluczem do kulinarnego sukcesu, a zarazem serca ukochanej są świeże produkty. Nie bez przyczyny właśnie na ten aspekt Włosi kładą największy nacisk, wiodąc prym w oczarowywaniu turystów z całego świata – zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, producenta świeżych sałatek typu convenience, warzyw i owoców. Pesto przygotowane ze świeżej i aromatycznej rukoli z czosnkiem i parmezanem odda ducha włoskiej kuchni i idealnie podbije smak makaronu. Na dodatek rukola od czasów starożytnych traktowana jest jako składnik zwiększający pożądanie, co w obliczu dania dla ukochanej jest nie bez znaczenia - dodaje ekspert.

Tagliatelle z pesto z rukoli

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 100 g Rukoli mytej marki Eisberg
  • 3 łyżki parmezanu
  • 60 g orzeszków piniowych
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.

Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami. Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.