W gorące, letnie dni najlepiej sprawdza się lekkie, orzeźwiające menu. Doskonałą propozycją na lunch będzie chłodnik z awokado i ogórka – pyszna zupa, prosta i szybka w przygotowaniu. A gdy przyjdzie ochota na „coś słodkiego” – niezastąpione okazują się oczywiście lody. Ten zmrożony deser również bez trudu można wykonać samodzielnie – w wersji bananowo-orzechowej, z musem z daktyli zachwycą każdego „lodomaniaka”. Wykorzystując zarówno do chłodnika, jak i lodów napoje roślinne Sante Organic, przygotujemy je w wersji wegańskiej. Idealne dla wszystkich, którzy są na diecie roślinnej, bądź mają ochotę na coś nowego!
2020-08-03 00:00
Udostępnij
Wegańskie lody i chłodnik

Napoje roślinne świetnie smakują „solo”, jako dodatek do kawy (również mrożonej), koktajli, smoothie, płatków śniadaniowych czy granoli. Ale nie każdy wie, że mają one dużo więcej możliwości kulinarnego zastosowania. Na bazie napojów roślinnych można przygotować pyszne i zdrowe letnie klasyki – jak orzeźwiający chłodnik i wyśmienite, domowe lody.

 

Wegański chłodnik z awokado i ogórków, z napojem sojowym

Składniki:

  • 2 awokado, bardzo dojrzałe
  • 4 ogórki gruntowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1 szklanka napoju sojowego Sante Organic
  • koperek
  • oliwa z oliwek
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy Sante

Przygotowanie

Obieramy ogórek, kroimy go wzdłuż na pół i wyjmujemy miąższ z pestkami.

Wszystkie składniki (poza napojem sojowym Sante Organic) wkładamy do blendera lub thermomixa i miksujemy/blendujemy do czasu powstania gładkiego kremu. Pod koniec blendowania powoli dodajemy napój sojowy, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję chłodnika. 

Doprawiamy sporą ilością soli, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Całość chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Posypujemy świeżym koperkiem. 

Chłodnik możemy podać z podsmażoną ciecierzycą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, ugotowaną ciecierzycę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej. Można również dodać np. garam masala, paprykę wędzoną oraz chilli. 

Wegańskie lody bananowo-orzechowe z musem karmelowym

Składniki:
Lody:

  • banany – 3 szt.
  • napój migdałowy Sante Organic – ¼ szklanki
  • syrop z agawy – 2 łyżki
  • masło orzechowe Go On – 1 łyżka
  • mus:
  • 8-10 daktyli suszonych Sante
  • 3 łyżki mleka kokosowego (gęsta część)
  • szczypta soli himalajskiej Sante


Przygotowanie:

Banany w całości (najlepiej bez skórki) mrozimy w zamrażarce, przez minimum 3 godziny. Zamrożone banany, napój migdałowy Sante Organic, syrop z agawy i masło orzechowe umieszczamy w blenderze. Całość miksujemy i przelewamy do miseczek. Przekładamy do zamrażalnika na minimum 15 minut. 

Całość podajemy w pucharkach lub szklankach. Można dodać świeże owoce lub posypać lody czekoladą bądź pokruszonymi orzechami, można też przygotować pyszny, zdrowy mus na bazie daktyli i mleka kokosowego.
Przygotowanie musu: daktyle zalewamy wrzątkiem, czekamy 10 minut aż lekko zmiękną i blendujemy z mlekiem kokosowym i szczyptą soli.