Zdrowe i tanie przekąski, czyli po co sięgać między posiłkami

Dopada w najmniej oczekiwanym momencie. Wilczy głód lub po prostu apetyt na „coś dobrego”. Sprawdziliśmy, po jakie sklepowe przekąski można sięgać, aby było zdrowo, dietetycznie, smacznie, a przy tym niedrogo
2018-01-18 00:00
Udostępnij
Zdrowe i tanie przekąski, czyli po co sięgać między posiłkami

Jedzenie w pośpiechu nie służy nikomu. Są jednak pewne przekąski, po które można sięgać między posiłkami, są idealne do pracy i nie wywołują wyrzutów sumienia po zjedzeniu. Zobacz przykłady dobrych, sklepowych produktów, za które nie zapłacisz więcej niż kilka złotych.

Zdrowe przekąski - jogurt

Jogurt naturalny, w tym typu greckiego, to źródło białka i wapnia. Kupując, zwróć uwagę na etykietę. Najlepsze są jogurty naturalne bez zbędnych dodatków, substancji zagęszczających i mleka w proszku, które jest dość kaloryczne.

 Możesz wybrać jogurt w klasycznej postaci lub jogurt pitny. Świetnie smakuje samodzielnie lub gdy dodasz do niego kawałki owoców. Średnio w 100 gramach takiego jogurtu znajdziesz ok. 60 kalorii – to niewiele zakładając uczucie sytości, jakie zapewnia.

 Zdrowe przekąski - zupa-krem

 Nie mowa o typowych „zupkach chińskich” z nudlami czy zupach w proszku, tylko gotowych zupach-kremach, których etykiety przedstawiają się bardzo zachęcająco. W sklepach wybór jest przeogromny – jest np. krem z buraka z tymiankiem, z pomidorów z bazylią czy z soczewicy z chili.

 Zupy-kremy sprzedawane są w wygodnych opakowaniach umożliwiających podgrzanie w mikrofalówce. Mają tak mało kalorii – średnio od ok. 20 do ok. 70, że mogą je jeść nawet osoby będące na diecie.

 Zdrowe przekąski - sushi

 Nie trzeba iść do sushi baru, aby skosztować pysznego sushi. W markecie można kupić urozmaicone zestawy, kosztujące od kilku do kilkunastu złotych. Rolki wypełnione są smacznymi składnikami, wśród których znaleźć można np. nigiri z krewetką, futomaki z łososiem wędzonym i paluszkiem krabowym czy california roll z pastą z łososia pieczonego. To wszystko w towarzystwie zdrowych, chrupiących warzyw.

 Wystarczy rozerwać opakowanie i skorzystać z dołączonych pałeczek, aby sushi wygodnie zjeść, bez potrzeby wykładania na talerz. To świetny i zdrowy posiłek - bogaty w sycący ryż, ryby będące źródłem wysokostrawnego białka oraz kwasów n-3 i n-6, a także algi pełne wysokiej jakości białka, protein, witamin A, C i E, kwasu foliowego i beta-karotenu.

 Zdrowe przekąski - baton z sezamem

 

Jedno opakowanie sezamków ma ok. 35 kalorii. To słodka przekąska, która dostarcza energii i w przeciwieństwie do wysoko przetworzonych batonów, jest po prostu zdrowa. Ziarna sezamu to źródło witamin E i B oraz nienasyconych kwasów tłuszczonych, które odpowiadają za m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krążenia, utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu czy spowolnienie procesów starzenia organizmu.

 Zdrowe przekąski - jagody Goji

 Jagody Goji to świetna i zdrowa przekąska, pełna aminokwasów, żelaza, witaminy C oraz luteiny. Nie bez powodu nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu i klasyfikowane jako „superżywność”. Badania udowodniły, że jagody Goji stymulują układ odpornościowy, a także mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Oczywiście wybieraj tylko te pakowane próżniowo, które zachowują swoje właściwości odżywcze.

 Zdrowe przekąski - pestki i nasiona

 Najlepsze są pestki dyni i słonecznika, a także orzechy i migdały. Są bogate w dobre tłuszcze, dostarczają organizmowi paliwa i choć cechuje ich wysoka kaloryczność, jedzone w umiarkowanych ilościach nie zmienią naszej wagi. Kupując pestki i nasiona wybierać trzeba wyłącznie te naturalne i niesolone, bez niepotrzebnych posypek czy czekoladowych polew.

 

Zdrowe przekąski - sok tłoczony na zimno

 Słodzone napoje dostarczają nic więcej jak tylko pustych kalorii. Tak naprawdę trudno się nimi napić – składają się bowiem przede wszystkim z wody, cukru i aromatów. Dlatego będąc w sklepie warto sięgnąć po świeże soki, najlepiej nieklarowane, tłoczone na zimno i wyprodukowane bez dodatku cukru. To bomba witaminowa, która uzupełni dzienne zapotrzebowanie organizmu na owoce.

 Zapracowani ludzie nie mają czasu na jedzenie. Najczęściej sięgają więc po gotowe posiłki, i nie ma w tym nic złego. Wystarczy tylko wiedzieć, co wybierać ze sklepowych półek, aby zachować zdrowie, kondycję i dobre samopoczucie, a przy tym zjeść dobrze, pożywnie, smacznie i sycąco.

 

 

Źródło: Sushi4You