Japońscy i nowozelandcy naukowcy wyhodowali cebulę, która nie wydziela substancji wywołującej łzy
fit.pl
2008-02-27 00:00
Udostępnij
Cebula, która nie powoduje łez
Pokrojenie cebuli to dla ciebie droga przez mękę? Już niedługo. Japońscy i nowozelandcy naukowcy wyhodowali cebulę, która nie wydziela substancji wywołującej łzy.

Specjalna, nie wywołująca łez cebula pozbawiona jest enzymu, który odpowiada za syntezę związków siarki. Tym samym nie wydziela substancji, powodującej podrażnienie spojówek. Jej krojenie nie powoduje łzawienia. Ma ona być przy tym smaczniejsza i zdrowsza.

Wyeliminowanie genu regulującego powstawanie drażniących związków przestawiło metabolizm cebuli na produkcję większej ilości substancji smakowych i zwiększających działanie bakteriostatyczne.

Biotechnolodzy wciąż pracują nad udoskonaleniem nowego warzywa. Jest tylko jeden problem: ma trafić na stoły dopiero za około 10 lat. Cebulowym smakoszom pozostaje uzbroić się w cierpliwość i korzystać z dobrodziejstw starej i sprawdzonej cebulki.

www.fit.pl