fit.pl
2013-05-20 00:00
Udostępnij
Jenifer Aniston
jenifer anistonProponowana dieta tym różni się od innych diet gwiazd, że jest nie tylko stosowana ale i wymyślona przez jedną z nich. Tak, Jennifer sama ją ułożyła i nazwała "9:1". Główną zasadą diety jest takie ułożenie dziennego jadłospisu, aby składał się w 90% z niskokalorycznych i niskotłuszczowych pokarmów, zaś 10% mają stanowić tzw. "małe szaleństwa". Dzięki takiemu postępowaniu łatwo jest wytrwać przy diecie i nie "rzucać się" na jedzenie po jej zakończeniu. Dieta prosta ale skuteczna - pozwoliła aktorce zrzucić 13,5 kg w ciągu pół roku.
Podczas stosowania diety J. Aniston należy spożywać pokarmy bogate w błonnik i skrobię (musli, ziemniaki gotowane w mundurkach) oraz dużo warzyw i owoców. Trzeba zrezygnować z tłustych potraw i słodyczy.
Aktorka uważa, że w czasie odchudzania skuteczne są "dietetyczne zobowiązania", np. "przez tydzień nie zjem nic słodkiego".
Dieta nie powoduje bardzo szybkiego chudnięcia, ale za to jej rezultaty są trwałe - nie występuje po niej efekt jo-jo. Jest różnorodna i zbilansowana, dlatego nie ma specjalnych ograniczeń czasu jej stosowania.

 

Śniadanie (do wyboru):
  • szklanka świeżego (nie słodzonego) soku owocowego, kromka pełnoziarnistego chleba z twarożkiem i niskosłodzonym dżemem, owoce;
  • szklanka świeżego soku owocowego, 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane masłem roślinnym, 1 szklanki ugotowanej fasolki podgrzanej z kilkoma łyżkami soku pomidorowego;
  • szklanka świeżego soku z owoców, ok. 1 szklanki płatków owsianych z łyżką rodzynek i szklanką odtłuszczonego mleka.

Obiad (do wyboru):
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba z tuńczykiem (100g), pokrojonym świeżym ogórkiem i sokiem z cytryny, surówka z warzyw (w dowolnej ilości), jogurt o niskiej zawartości tłuszczu;
  • sałatka: duży ziemniak ugotowany w łupinie i pokrojony, 150g ugotowanej i pokrojonej piersi kurczaka, 3 łyżki kukurydzy z puszki, pół pojemnika niskotłuszczowego jogurtu;
  • bułka grahamka cienko posmarowana masłem roślinnym z 2 cienkimi plasterkami chudej wędliny, pomidorem i sałatą, kubek chudego jogurtu, owoce.

Kolacja (do wyboru):
  • domowa pizza: na cienkim spodzie z drożdżowego ciasta położyć plasterki pomidora, pokrojoną w cienkie plasterki szynkę (50g), posypać ziołami i łyżką startego żółtego sera o 30% zawartości tłuszczu;
  • kasza z sosem: poddusić krótko 2 pomidory, ogórek, małą cebulę, cykorię, dodać roztarty ząbek czosnku. Sosem polać 5 łyżek kaszy jęczmiennej, posypać rozkruszonym białym serem (40g);
  • kurczak z warzywami: podsmażyć na łyżce oliwy pokrojoną pierś kurczaka (150g), poddusić z posiekanym pomidorem i papryką, dodać 1 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, wyłożyć na ugotowany ryż, na deser mały banan.