Naukowcy z Cambridge udowodnili, że produkty bogate w tryptofan - obojętny elektrycznie aminokwas, są w stanie obniżyć negatywne emocje. Ten związek chemiczny skutecznie przeciwdziała kiepskiemu humorowi, związanemu ze spadkiem serotoniny w mózgu. Dochodzi do niego nie tylko gdy rezygnujemy z posiłku, ale także gdy jemy niewłaściwe rzeczy .
Co jeść by cieszyć się świetnym humorem? Eksperci zalecają surowy szpinak, orzechy i mleko. Dodatkowo warto sięgnąć po migdały, mleczko pszczele, surową boćwinę, ser owczy oraz jaja. Wpływ na dobry nastrój mają także czekolada, fasolka, cukinia, mięso indycze, grzyby, ryby i herbatniki z mąki razowej.
Warto podkreślić, że wszystkie z wymienionych składników są stałym elementem kuchni większości Włochów, a ci słyną z radosnego usposobienia i miłości do życia. Może warto więc wziąć z nich przykład?
www.fit.pl