Każda z nas zna tę zmorę, która spędza sen z powiek, a zwie się… odchudzanie. Wieczne liczenie kilogramów, niesmaczne jedzenie, nieustanne zakazy i nakazy, nie wspominając już o wydanych na „łatwe i skuteczne” tabletki odchudzające pieniądzach
fit.pl
2011-07-15 00:00
Udostępnij
Dieta cud?
salatkiStosując „cudowne diety” musimy być przygotowane na to, że nawet jeśli na pewien czas wygramy bitwę z sadełkiem, wojnę i tak przegramy - efekt jo-jo mamy murowany. Czy więc naprawdę dieta cud nie istnieje? Niestety nie, za to cudowne rezultaty tak – można je odnieść stosując zbilansowaną i smaczna dietę!

W sałatach siła

Jedzenie dietetycznego posiłku nie musi być katorgą! Zamiast żywić się wyłącznie naturalnymi jogurtami, sucharami i owsianką, pozwól swoim zmysłom na dietetyczną ucztę! Najlepszym obiadem będzie sałatka – wieloskładnikowa i świeża. Jej podstawowym składnikiem jest w końcu sałata, którą możemy jeść praktycznie bez ograniczeń, gdyż zawiera zaledwie około 15 kcal w 100 g i 0.20 g tłuszczu! Tym sposobem możemy najeść się do syta, bez wyrzutów sumienia.

Sałatka niejedno ma imię

Uważasz, że jedzenie sałatek jest monotonne? To znaczy, że nigdy nie było Ci dane spróbować rozmaitych przepisów na przepyszne sałatki. Rodzajów sałat jest tak wiele, jak nieskutecznych prób odchudzania, które dotychczas podjęłaś. Poza dobrze nam znanymi sałatami, jak sałata masłowa i lodowa istnieją także bardziej egzotyczne warzywa, dzięki którym możemy tworzyć kolorowe kompozycje, takie jak escarole, frisee, rukola, cykoria radicchio, roszponka… Niska kaloryczność i zawartość cennych składników odżywczych to niewątpliwie ich ogromna zaleta. Ponadto wszystkie idealnie komponują się ze sobą i wraz z innymi warzywami tworzą smakowite sałatki. Różni je za to wygląd (kolor, kształt, rozmiar liści) i smak. Roszponkę i rukolę cechuje lekko orzechowy smak, escarole jest gorzkawe, podobnie jak frisee, sałata rzymska jest zaś bardzo soczysta. Fuzja tych kilku smaków tworzy niesamowicie smaczną mieszankę, będącą wyśmienitym posiłkiem dla osób dbających o zdrowie i linię – mówi Wojciech Gardocki – technolog żywności związany z marką Fit & Easy.

[-------]

Nudzie mówimy stanowcze NIE

Wykorzystując różne sałaty i warzywa możemy być pewni, że nuda na naszych talerzach nie zagości. Sałatę rzymską możemy wykorzystać do słynnej sałatki cesarskiej, lodową czy masłową do greckiej, mangocykoria radicchio dobrze komponuje się zaś z szynką parmeńską i świeżymi figami. Można dodać ją także do surówki dla zaostrzenia smaku, lub zapiec z dodatkiem innych warzyw, licząc się jednak z tym, iż straci wówczas swój niepowtarzalny kolor. Frisee można z powodzeniem łączyć z ostrymi serami i orzechami, a escarole ma natomiast wiele zastosowań - od prostych sałatek z sosem Vinegrette, przez duszone liście z czosnkiem i pieprzem, na dodatku do zup warzywnych kończąc. Rukola króluje zaś na kanapkach i w przeróżnych daniach, w połączeniu z sosami, daniami mięsnymi i rybnymi. Roszponka natomiast poza wszelkimi sałatkami idealnie sprawdza się także jako dodatek do omletów, zup, makaronów lub przyrządzona z octem i oliwą. Brzmi smakowicie? A to przecież jeszcze nie wszystko! W tworzeniu wyśmienitych przepisów na sałatki ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Koniec z brakiem czasu

Gdy myślisz o gotowaniu, w Twojej głowie tworzą się przeróżne wymówki? Nie lubisz gotować, nie masz na to ani czasu, ani ochoty, a do tego masz dwie lewe ręce… Okazuje się jednak, że i na to znaleziono sposób. Właśnie z myślą o zapracowanych osobach, a także o tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, stworzyliśmy kompozycje gotowych do spożycia miksów sałat- mówi Wojciech Gardocki – technolog żywności związany z marką Fit & Easy - Wystarczy wyłożyć mieszankę do salaterki i wymieszać ją z ulubionymi składnikami. To świetne rozwiązanie dla wszystkich miłośników zdrowych i lekkich posiłków. Dzięki gotowym mieszankom zaoszczędzisz swój cenny czas, a Twoja figura będzie Ci wdzięczna.

Kuchenne inspiracje

Nie bój się eksperymentować w kuchni! Produkty dostępne obecnie w sklepach otwierają przed Tobą nowe perspektywy. Sałaty idealnie komponują się z warzywami, owocami, rybami, czy owocami morza… i są doskonałym sposobem na urozmaicenie codziennego menu. Dlatego od dziś baw się przyrządzaniem potraw i odkrywaj nowe niecodzienne smaki!

Sałatka z krewetkami i mango

Składniki:
1 opakowanie sałatki Fit & Easy Party
10 krewetek tygrysich
1 cytryna
1 limonka
1 świeże mango (lub z puszki)
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 łyżka sezamu
kolendra, sól i pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Krewetki marynuj z czosnkiem, sokiem z limonek, posiekaną papryką chilli oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw na min ½ godziny w chłodne miejsce. Na rozgrzaną patelnie wrzuć zamarynowane krewetki i smaż je, aż do uzyskania różowo-złocistego koloru. Dopraw solą oraz pieprzem. Przygotuj sos: 4 łyżki oliwy z oliwek dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem. Mango obierz, usuń pestkę i pokrój na małe, cienkie kawałki. Sałatkę podawaj w salaterkach. Sałatę podziel na listki i układaj je na dnie, następnie dodaj pokrojone mango oraz usmażone krewetki. Całość polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posyp sałatkę sezamem. Smacznego!

Wszystkich spragnionych smakowitych przepisów zapraszamy na www.fitandeasy.pl

www.odchudzanie.fit.pl