Uroki biesiadowania przy grillu jeszcze do niedawna były preferowane przez ludzi młodych. Seniorzy woleli tradycyjne ogniska przy dźwiękach gitary, z legendami i harcerskimi piosenkami. Wielu z nich dopiero poznaje zalety grillowania i uczy się go obsługiwać
fit.pl
2012-04-30 00:00
Udostępnij
Grill - nowe hobby seniorów
 

grill zajawkaChoć wszystkim wydaje się, że „dyżur” przy grillu to prosta sprawa, są w błędzie. Osoba, która podejmie się opieki nad paleniskiem ma bardzo odpowiedzialne zadanie.  Już samo postawienie grilla w odpowiednim miejscu wymaga pewnej wiedzy. Następne czynność wymagają także wprawy i doświadczenia.

Biesiadowanie w gronie rodzinnym czy z przyjaciółmi, a nawet integracyjne spotkania  pracowników coraz częściej odbywa się przy grillu. To najpopularniejsza forma spędzania czasu wolnego, gdy tylko pogoda dopisuje.
Sezon grillowy w pełni. Niektórzy w roli szefów grillowej kuchni po raz pierwszy. Smak serwowanych z rusztu potraw zależy nie tylko od jakości mięsa czy ilości dodanych przypraw, ale i umiejętnego grillowania. Podpowiadamy gdzie najlepiej ustawić palenisko, czym podpalać, jak utrzymać żar oraz kiedy można zacząć smażyć…to także wpływa na apatyczność pieczonych nad ogniem mięs, ryb i warzyw.

Grill dla początkujących:gril
  • grill ustawiamy w miejscu osłoniętym od wiatru, w pewnej odległości od zabudowań, drzew i  krzewów
  • dym nie może lecieć w kierunku gości
  • do grilla używamy węgla drzewnego lub specjalnego brykietu (spalają się powoli i długo utrzymuje żar)
  • do rozpalenia używamy podpałki – w kostkach lub płynie i specjalnych długich, grubych zapałek
  • żeby węgiel się szybko rozpalił, należy użyć specjalnej dmuchawy lub równomiernie machać tekturką
  • produkty kładziemy na ruszt dopiero wtedy, gdy węgiel będzie się żarzył
  • wcześniej ruszt powinno posmarować się olejem, żeby nic do niego nie przywarło (najlepiej jednak wszystkie produkty układać na specjalnych tackach lub folii aluminiowej)
  • przed położeniem mięsa na ruszcie watro też dodać do węgla gałązki jałowca lub innych ziół, mięso nabierze wspaniałego aromatu
  • gdy ogień sięga ponad rusza można go niewielkim strumieniem wody
  • najdłużej piecze się mięso – je zawsze najlepiej położyć na ruszcie na samym początku grillowania; najszybciej pieką się warzywa – im wystarczy kilka minut
  • ziemniaki w mundurkach nie trzeba kłaść na grilla tylko wrzucić do mocno nagrzanego żaru, gdy już nie będzie ognia
  • po skończonym grillu powinien zostać sam popiół, który z czasem sam się schłodzi, jednak gdy są jeszcze żarzące się węgielki, należy ugasić je wodą

www.fit.pl