Mięsne przysmaki z rusztu na orientalną nutę

Polskie specjały na grilla to głównie kiełbasa i karkówka. Polacy zaczynają jednak coraz chętniej eksperymentować i wykorzystywać inspiracje przywiezione np. z dalekich podróży.. Zapraszając znajomych na grillową ucztę, warto wykorzystać potentcjał kuchni orientalnej i przygotować mięsne specjały z nutką azjatyckiego smaku
fit.pl
2013-05-07 00:00
Udostępnij
Mięsne przysmaki z rusztu na orientalną nutę
Nawet jeśli do tej pory kuchnia tajska miała jeszcze przed wami jakieś tajemnice, teraz będzie zupełnie inaczej. Poniższe przepisy pomogą Ci smacznie, zdrowo i szybko przygotować mięsne smakołyki na grillową ucztę z najbliższymi.

Tajskie żeberka w sosie miodowym

Do przygotowania tajskich żeberek potrzebujemy:
  • 1,5 kg żeberek
  • ketchup (4 łyżki)
  • ostrą musztardę (2 łyżki)
  • sos sojowy (4 łyżki)
  • miód gryczany (3 łyżki)
  • oliwę (2 łyżki)
  • czosnek (3 ząbki)
  • pół papryczki chilli
  • sok z połówki pomarańczy
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Żeberka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do miękkości (ok. 1,5h). W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy i następnie zalewamy nimi mięso. Żeberka powinno się marynować minimum 3 godziny. Po tym czasie odsączamy je z marynaty, wrzucamy na grilla i dokładnie obsmażamy. Danie idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami.

[-------]

orientalne szaszlykiSataye z kurczaka
Do przygotowania orientalnych szaszłyków potrzebujemy:
  • 3 piersi z kurczaka
  • cukier (łyżkę)
  • pieprz czarny (łyżeczka)
  • kolendrę (łyżeczka)
  • kurkumę (1-2 łyżeczki)
  • czosnek (ząbek)
  • olej (łyżkę)
  • sos sojowy (łyżkę)
  • sok z jednej cytryny
  • sos rybny (łyżeczkę)

Wykonanie:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie, ok 2 cm grubości, paski. Pozostałe składniki łączymy i tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Minimalny czas marynowania to 3h, jednak czym dłużej, tym lepiej, ponieważ smak będzie intensywniejszy. Następnie nadziewamy kurczaka na patyczki, które wcześniej moczymy chwilę w wodzie, dzięki czemu nie spalą się nam na grillu. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy do uzyskania złocistego koloru, mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

Sos Sataye

Kuchnia tajska, to także różnorodność sosów. Do sataye z kurczaka idealnie pasuje sos sataye, który może być także doskonałym dodatkiem nie tylko do orientalnych szaszłyków, ale również innych dań z grilla.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:
  • puszka mleczka kokosowego
  • masło orzechowe (150g)
  • brązowy cukier (łyżka)
  • drobno posiekana mała cebula
  • papryczka chilli (łyżeczka)
  • czosnek (łyżeczka)
  • imbir (łyżeczka)
  • drobno pokrojone orzechy (50g)

Wykonanie:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, a następnie – na średnim ogniu – zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Czekamy aż ostygnie, przelewamy do miseczki i gotowe.

www.senior.fit.pl