Regularne badania po 50 roku życia to podstawa zdrowia, jak podkreślają lekarze w profilaktycznym standardzie badań powinny  znaleźć się również badania dna oka w celu wyeliminowania zagrożenia niebezpieczną chorobą AMD  
fit.pl
2011-03-28 00:00
Udostępnij
Seniorze badaj oko po 50.
amdZwyrodnienie plamki żółtej, kótre jest związane z wiekiem dotyczy około miliona osób po 50 roku życia. Niestety nieleczona choroba w wielu przypadkach prowadzi do utraty wzroku.Tymczasem wielu seniorów dowiaduje się o tej dolegliwości zbyt późno.

AMD czyli zwyrodnienie plamki żółtej to choroba cywilizacyjna, która na świecie zebrała już swoje żniwo w postaci 150 mln populacji ludzi niewidzących.

Choroba atakuje plamkę żółtą, czyli centralną część siatkówki, odpowiedzialną za ostre widzenie. Patologiczne zmiany  oznaczają spadek ostrości w centralnej części pola widzenia, co powoduje problemy z poszczególnymi czynnościami, takimi jak : chodzenie, czytanie, rozpoznawanie twarzy. Choroba ta nie tylko utrudnia normalne funkcjonowanie, ale również doprowadza do całkowitej ślepoty.

By uniknąć przykrych konsekwencji, lekarze alarmują o częste i regularne badanie dna oka, które może uchronić pacjenta nie tylko przed przykrymi konsekwencjami choroby, ale także całkowita utratą wzroku. Całkowite wyleczenie  jest możliwe tylko w przypadku szybkiej i wczesnej diagnozy.

Czynnikami sprzyjającymi chorobie może być wiek (senioralny po 50 roku życia), płeć: częściej chorują kobiety, rasa: osoby o jasnej karnacji i jasnych oczach  są bardziej narażone na występowanie tego problemu. Palenie papierosów, otyłość, nadciśnienie oraz dieta uboga w przeciwutleniacze (z których najważniejszymi są luteina i zeaksantyna) sprzyjają występowaniu AMD.

To właśnie luteina i zeaksantyna chronią plamkę żółtą  przed zmianami i działaniem wolnych rodników, u chorych na AMD stężenie w plamce i we krwi jest bardzo niskie.

Jak wspomagać wzrok?

Profilaktyka i odpowiednia dieta, a także zmiana stylu życia, mogą uratować wzrok wielu pacjentów. Zatem co jeść? Źródłem związków koniecznych do wytwarzania luteiny oraz zeaksantyny są: brokuły, zielony groszek, papryka, pomidory,oliwki, żółtka jaj, szpinak, kapusta włoska, dynia, cukinia.

www.senior.fit.pl