Mało kto wie, że niepozorne owoce żurawiny kryją w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne. Żurawina to wspaniały eliksir dla zdrowia i szczupłej sylwetki, dlatego zwłaszcza jesienią i zimą w menu powinno znaleźć się  jej znacznie więcej  
fit.pl
2015-04-08 00:00
Udostępnij
Żurawina pełna zdrowia
cape cod cranberries2Żurawina wnaszym kraja nadal nie jest popularnym owocem, tymaczem wykwintne restauracje i znani szefowie kuchni cenią sobie jej lekko cierpkawy a zarazem szlachetny i podkreślajacy potrawy smak. Dietetycy zaś propagują, jako nieodzowny spalacz tłuszczu i doskonałe antidotum na wiele chorób!

Bogactwo witamin

jedna szklanka soczystych owoców żurawiny to ponad 3,2 g błonnika oraz do 30 mg witaminy C, B1 oraz B2, soli mineralnych: wapnia i forsforu oraz miedźi i jodu!

Żurawina to źródło kwasu benzoesowego – czyli naturalnego konserwantu, dzięki niemu owoce zachowują świeżość na długo po zerwaniu (w lodówce może pbyć przechowywana około 6 tygodni).

Także naukowcy są zgodni - żurawina to cenny owoc pomocny przy wzmocnieniu odporności organizmu oraz likwidowaniu wielu dolegliwości i chorób. Żurawina zawiera sporo cytrynianów, które pomagają usuwać złogi szczawianowo-wapniowe, dzięki czemu łatwo rozpuszcza np. kamienie nerkowe.

Żurawina ma właściwości bakteriobójcze, działają na zęby jak teflon, niedopuszczając do rozowju bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i zapalenia dziąseł.

cranberry juiceŻurawina i serce jak dzwon!

Owoce żurawiny mają także właściwości prozdrowotne przy chorobach układu krwionośnego. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia! Ten czerwony eliksir zdrowia polecany jest również seniorkom, cierpiącym na dolegliwości menopauzy.

Ponadto żurawina powinna być obowiązkowym produktem w diecie odchudzających się osób, ze względu na właściwości oczyszczające i skuteczne spalanie tłuszczu!

Żurawinowy koktajl

Składniki: pół szklanki żurawiny, szklanka jogurtu, łyżka zmielonego siemienia lnianego, łyżeczka miodu, 1/4 łyżeczki cynamonu, mięta lub melisa

Żurawinę umyj, odsącz i wrzuć do garnka, a następnie zalej szklanką ciepłej wody. Tak przygotowane owoce doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Przetrzyj, dodaj odrobinę cukry trzcinowego lub miodu. Zmiksuj, dodając jogurt naturalny. Na koniec dodaj siemię lniane i cynamon. Przelej do szklanki i włóż do lodówki na kilkanaście minut. Do dekoracji użyj mięty lub melisy, zamiast jogurtu możesz dodać kefir.

www.fit.pl