fit.pl mobile logo

Dieta fit, czyli jak się odżywiać przy uprawianiu aktywności fizycznej?

Aktywność fizyczna jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka. Wynika ona z wrodzonych potrzeb organizmu oraz nabytych umiejętności. Jest także niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, poprawia stan naszego zdrowia i samopoczucie. Jednak, aby aktywność fizyczna przynosiła odpowiednie efekty, powinna być systematyczna i być wspomagana przez właściwy sposób żywienia  
fizDlaczego w sporcie ważna jest dieta?

Niewłaściwa dieta może pogarszać wydolność organizmu i być przyczyną wielu chorób w tym chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, otyłości, cukrzycy, nadmiernego poziomu złego cholesterolu we krwi oraz osteoporozy.

Sportowcy, dążący do osiągnięcia maksymalnej wydolności i sprawności organizmu, powinni przestrzegać zachowań prozdrowotnych, a eliminować zachowania szkodliwe. Osiągnięcia sportowe zależą w dużym stopniu od prawidłowego sposobu żywienia, nie tylko w czasie treningów ale także w okresie odnowy. Wzmożony wysiłek fizyczny, powoduje zwiększone zapotrzebowanie zarówno na energię jak i wszystkie składniki odżywcze. Osoby trenujące powinny zwracać uwagę na skład swojej diety, która powinna być różnorodna i pełnowartościowa. Racjonalne dobieranie produktów spożywczych może przyczyniać się do podniesienia efektywności treningów oraz do poprawy wyników w zawodach sportowych.

Podstawowe zasady zdrowego odżywiania

Najkorzystniejszym modelem żywienia racjonalnego są posiłki urozmaicone, właściwie zbilansowane. W pierwszej kolejności należy pamiętać o ogólnych zasadach zdrowego odżywiania. Przypomnijmy, że dla dorosłych oznacza to spożywanie pieczywa z pełnego przemiału, bogatego w witaminy, substancje mineralne i błonnik, spożywanie dużej ilości warzyw i owoców w postaci surowej i gotowanej, spożywanie białka pełnowartościowego, pochodzącego z różnych źródeł, a także ryb, ograniczenie do niezbędnego minimum spożycia cukru i słodyczy, a także ograniczenie spożycia soli. Tłuszcze zwierzęce należy zastępować tłuszczami roślinnymi bogatymi w NNKT, mleko, biały ser, jogurty lub kefiry, najlepiej spożywać dwa albo trzy razy dziennie. Nadal zaleca się spożywanie regularnych posiłków (od trzech do pięciu dziennie) o określonych porach dnia. Nie pomijajmy drugich śniadań – wtedy przerwa między śniadaniem a obiadem wynosi ponad 6 godzin, a zbyt długie przerwy między posiłkami powodują spadek koncentracji, ociężałość, zmęczenie oraz osłabienie. Jeżeli chodzi o picie – zaleca się picie dużej ilości wody mineralnej, jednakże należy zwracać uwagę na to, że woda jest również w wielu potrawach, np. w zupie oraz w warzywach i owocach. I jeszcze jedno – jedzmy produkty jak najmniej przetworzone.

Od czego zależy jak powinien odżywiać się sportowiec? Przede wszystkim od rodzaju uprawianej dyscypliny i intensywności wysiłku. Nie bez znaczenia jest także obecny stan odżywienia, wiek, płeć a także – klimat i pory roku.

[-------]

Energia z pożywienia

Żywienie bogate w węglowodany zwiększa zapasy glikogenu w mięśniach, umożliwiając wykonywanie długotrwałej pracy fizycznej. Energia z węglowodanów uwalniana jest ponad trzykrotnie szybciej niż z tłuszczów. Węglowodany są więc najważniejszym źródłem energii dla sportowców. Przy niedoborze węglowodanów w pożywieniu, po wyczerpaniu zapasów glikogenu tkankowego, dochodzi do syntezy glukozy z białek oraz częściowo z tłuszczów. Zwiększone zapotrzebowanie na węglowodany występuje u sportowców dyscyplin wytrzymałościowych, których wydatek energetyczny jest znaczny i długotrwały. Natomiast przy wysiłku umiarkowanym, trwającym dłużej, zwiększa się wykorzystanie tłuszczów na cele energetyczne. Podstawowym źródłem węglowodanów w diecie sportowca powinny być naturalne produkty np.: ziemniaki, produkty zbożowe, owoce i warzywa.

Tłuszcze są ważnym składnikiem diety, ponieważ dostarczają energii, głównie podczas wysiłku fizycznego. Są niezbędne w przemianach energetycznych tych sportowców, którzy uprawiają dyscypliny siłowe oraz wytrzymałościowe. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia zalecane jest zwłaszcza spożywanie tłuszczów roślinnych oraz pochodzących z ryb. Tłuszcze te, oprócz dostarczania energii, są nośnikami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz NNKT.

Białko buduje mięśnie

W diecie sportowców istotną rolę pełnią białka. Są one niezbędne do budowy masy mięśniowej i regeneracji włókien mięśniowych zużytych w trakcie trwania wysiłku fizycznego. Duże spożycie białka, nawet 2-3 g/kg masy ciała, jest często zalecane przy uprawianiu dyscyplin siłowych oraz wytrzymałościowych. Odnosi się to szczególnie do początkowej fazy treningu, kiedy w krótkim czasie dochodzi do istotnego powiększania masy mięśniowej. Długotrwały wysiłek fizyczny zwiększa zużycie białek tkankowych i regulacyjnych (enzymy, hormony), co prowadzi do strat związków azotowych wydalanych z moczem i potem. Przy znacznym obciążeniu wysiłkiem fizycznym niedostateczna podaż białka może prowadzić do ujemnego bilansu azotowego, przyspieszającego m.in. objawy zmęczenia.

Witaminy i składniki mineralne

Witaminy są niezbędnymi kofaktorami enzymów uczestniczących w wielu reakcjach związanych z produkcją energii i metabolizmem białek oraz odnową biologiczną organizmu. Podczas nasilonego wysiłku fizycznego wzrasta zapotrzebowanie na witaminy z grupy B oraz na witaminy antyoksydacyjne (C, E, β-karoten) w związku z potrzebą neutralizacji wolnych rodników i nadtlenków powstających w nadmiarze podczas wysiłku fizycznego.

Składniki mineralne są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni i wytwarzania krwinek czerwonych (żelazo, molibden, miedź). Właściwe stężenie np. sodu, wapnia, potasu i magnezu w przestrzeniach międzykomórkowych oraz w komórkach warunkuje odpowiednią przepuszczalność błon i prawidłowe funkcjonowanie komórek, także mięśniowych. Składniki mineralne odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej krwi i tkanek. Dodatkowym czynnikiem zwiększającym zapotrzebowanie na składniki mineralne są ich straty z wydzielanym potem w czasie wysiłku fizycznego.

Ile tracimy wody w trakcie wysiłku? Jak się odżywiać przy ćwiczeniach aerobowych? Jaki jest najważniejszy posiłek sportowca? Już w drugiej części artykułu „Dieta Fit”.

Małgorzata Bodnar, dietetyk
oprac. Beata Mąkolska

O ekspercie:
Mgr inż. Małgorzata Bodnar, dietetyk z pasji i wykształcenia. Ukończyła Technologię Żywności o specjalności Żywienie Człowieka, a swoje doświadczenie zdobywa jako wykładowca w szkole medycznej z dziedziny dietetyki, prawidłowego żywienia oraz technologii żywności. Jest ekspertem kobiecego portalu Wellnessday.eu, udziela się także w innych serwisach internetowych. Kontakt: dietetyk.malgorzata@gmail.com

www.wellness.fit.pl
 

 


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl