Nie musisz używać gotowych mieszanek przypraw. Możesz skomponować je sama! Podpowiadamy jakie zioła wykorzystać do przyprawiania  sosów, różnego rodzaju mięs, ryb czy pizzy, żeby dania smakowały jak z najlepszych restauracji
fit.pl
2011-04-05 00:00
Udostępnij
Skomponuj własną mieszankę przypraw
przyprawy tekst1Przyprawy nadają potrawom aromat, podkreślając ich walory samkowe. Warto je używać nie tylko ze względu na podniebienia, ale także dla zdrowia. Zioła i przyprawy poprawiają przemianę materii, łagodzą wzdęcia oraz wzmacniają odporność tak jak imbir czy czosnek.

Do mięs z grilla - papryka ostra, kolendra, nasiona selera, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cebula, czosnek, majeranek, rozmaryn.

Do wołowiny – nadaje się do każdego rodzaju pieczeni wołowej, wołowiny duszonej i mielonej. Składniki: majeranek cząber, bazylia, tymianek, pieprz czarny, mała ilość rozmarynu.

Do wieprzowiny - rozmaryn, cząber, majeranek, kminek, pieprz czarny, papryka ostra, chili, gałka muszkatołowa, gorczyca, kolendra, czosnek.

Do cielęciny - cebula, czosnek, papryka, koperek, bazylia, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Do dziczyzny – chili, pieprz czarny, liść laurowy, cebula, kolendra, tymianek, gorczyca, estragon. Jeśli do tej mieszanki dodamy octu estragonowego to możemy otrzymana zalewe wykorzystać do peklowania mięsa.

Do pasztetów – po 2 części: tymianku, ziela angielskiego, białego pieprzu, imbiru, bazylii, gałki muszkatołowej, liści laurowych, majeranku, estragonu; po 1 części: mielonego czarnego pieprzu i czerwonej papryki.

Do podrobów – pietruszka, szczypiorek, cząber, bazylia, majeranek; ewentualnie odrobina tymianku i rozmarynu.

Do drobiu – czarny pieprz, cebula, majeranek, cząber, odrobina szałwii i papryki.przyprawy tekst2

Do ryb słodkowodnych- truszka, seler, papryka, cebula, gałka muszkatołowa, liść laurowy, czarny i biały pieprz, cząber.

Do ryb morskich – suszona natka pietruszki, bazylia, cebula granulowana, czosnek granulowany, imbir, gorczyca.

Do pizzy - podstawowe składniki to oregano, szałwia i tymianek. Dodatkowo można dodać bazylię, cząber, czosnek, paprykę i majeranek.

Do sosów – seler, pietruszka, cebula, czosnek, estragon, majeranek, cząber, szczypiorek.

Do dań z ziemniaków - czosnek, cząber, pietruszka, seler, tymianek, melisa, rozmaryn, koperek, mięta.

Do spaghetti - oregano, bazylia, cząber, natka pietruszki, czosnek, cebula

Do sałatek- bazylia, majeranek, koperek, szczypiorek, natka pietruszki, cebula granulowana, czosnek granulowany.

www.wellness.fit.pl